Home

Nieuws laatste update:14 jan 2009

Murcia maakt zich op voor zwaar seizoen

Belangrijke producenten uit de Spaanse regio Murcia waarschuwen dat er veel verlies geleden zal worden in de wintergroenten- en slasector, als er niet onmiddellijk actie ondernomen wordt.

Volgens Alfonso Gálvez Caravaca, secretaries-generaal van de telersorganisatie Asaja Murcia, is het areaal broccoli, sla, tomaten, komkommers en courgettes in een jaar tijd met 15 procent gedaald.

Gálvez zegt dat dit vooral te wijten aan de gestegen productiekosten en de waterschaarste in de regio. “De neerwaartse tendens in aanplant van deze producten bewijst de onzekerheid die in de sector overheerst.”

Waterproblematiek
De kredietcrisis speelt een grote rol, maar ‘gebrek aan water is een van de grootste problemen in deze regio’. “We zien hiervoor geen oplossing totdat de overheid een strategisch waterbeleid inzet”, aldus Gálvez.

De voorman roept de hele sector op om zich op te maken voor misschien wel ‘het zwaarste seizoen in jaren’. Samenwerking is daarin troef, meent hij. “Dat is de enige manier om een crisis in prijzen te voorkomen en te overleven op het Spaanse platteland.”

Bron: Freshinfo


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.