Home

Nieuws

Kou treft Huelva en Granada

De extreem lage temperaturen in Huelva zorgen voor grote verliezen in framboos en grote vertragingen in de aardbeiproductie.

Freshuelva, de organisatie van producenten-exporteurs in Huelva meldt dat een miljoen kilo frambozen verloren is gegaan door de vorst in de afgelopen weken. Dit is ongeveer tien procent van de totale seizoensproductie. De voorzitter van Freshuelva meldt bovendien dat het aardbeiseizoen een vertraging van 20 tot 25 dagen heeft opgelopen. “We horen nu op een bijzonder hoog productieniveau te zitten, maar de productie staat zo goed als stil”, schrijft fyh.es. In Huelva zijn temperaturen voorgekomen van 6 graden onder nul. Daardoor is in framboos een groot deel van de productie van januari, februari en maart verloren gegaan.

Aan de kust van de provincie Granada zorgt de uitzonderlijke kou (tot 3 graden Celsius) voor flinke productieverliezen in de groenteteelt. Volgens de website van belangenorganisatie Coag is de productie van tomaat (rond en cherry), komkommer en snijbonen met 50 procent gedaald. Het gaat in totaal om 5.000 hectare kasgroenten. Coag roept de telers op de schade te melden zodat de overheid om hulp kan worden gevraagd. Verder pleit zij voor een uitbreiding van de polisvoorwaarden van de verzekeringen zodat ook verliezen door de kou worden gedekt.

Bron: DeGroentenenFruit.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.