Home

Nieuws laatste update:21 jan 2009

‘Handel moet marges tonen’

De handel in groenten en fruit moet de marges die ze maken, maar eens laten zien. Dat zegt Tiny Aerts, vakgroepvoorzitter glastuinbouw van de ZLTO. In het rapport van het LEI over de margeverdeling in de keten zou staan dat de handel marges opstrijkt van dichtbij de 3 procent.

Aerts is verrast over zo’n hoog winstpercentage, dat schril afsteekt tegen de slechte opbrengsten bij telers. Het LEI komt volgende week met het rapport naar buiten.
DPA reageert verbaast over de bijna 3 procent. “Dat cijfer is veel te hoog”, zegt DPA-directeur Hans van Es. “Uit eerdere onderzoeken kwam steeds een marge van 1 procent naar voren. Partijen als The Greenery halen 0,3 procent.” Willem Baljeu, directeur van Frugi Venta zegt dat de marge bij zijn leden niet afwijkt van andere sectoren. “Die is al jaren 2,8 procent voor belasting.”

Alle partijen zien wel iets in de suggestie van Verburg om het instrument van GMO-subsidies sterker in te zetten om de positie van telers te verbeteren. Dat kan door in te zetten op duurzame innovaties. Aerts: “Het is een stout idee, maar wanneer we de helft van de kleine 100 miljoen aan GMO hadden ingezet om De Ruiter Seeds te kopen, dan hadden we een betere positie gehad.”

DPA zegt dat de minister achter de feiten aanloopt met haar oproep om te praten over de marges en samenwerking. Van Es: “Alsof we al drie jaar naar de lucht kijken. Gesprekken lopen al.”

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.