Home

Foto & video

Floriade Almere is eetbaarste Floriade tot nu toe

Nog 200 dagen en Floriade Almere opent de deuren. 2 miljoen bezoekers worden verwacht, van wie 300.000 zakelijke. Naast siertuinbouw ligt nadruk steeds meer op de eetbare tuinbouw.

Volgend jaar graag meer zon en een graad of 25, maar 2021 kon voor Floriade Almere in aanbouw niet beter. Met veel regen en toch af en toe zon was het groeizaam weer, waarbij dendroloog (boomkundige) Jaap Smit de vingers aflikte.

Groente & Fruit mocht alvast een kijkje nemen in een van de al gereed gekomen gebouwen. Uitkijkend op het groenste schoolgebouw, Aeres Hogeschool Almere, kregen algemene en vakpers een doorkijkje naar wat in 2022 moet zijn verrezen. Zoals ‘The Greenhouse’, de kas waarvan nu alleen de betonnen fundering voor de gevels af is, maar waar over zeven maanden elke dag tot wel 10.000 bezoekers doorheen lopen.

Showcase van Nederlandse tuinbouw

“De ruimte voor bedrijven, telers en telersverenigingen om zich hier te presenteren is gratis”, benadrukte Floriade-ambassadeur voor de voedingstuinbouw Maurice Wubben nog maar eens. Floriade Almere – en in het geval van deze kas het Rijk – stellen het theater beschikbaar, de tuinbouw mag de voorstelling verzorgen. Ook buiten zijn nog kavels beschikbaar voor presentaties.

Foto

 • Dendroloog (boomkundige) Jaap Smit was dolblij met de natte zomer. - Foto's Ton van der Scheer

  Dendroloog (boomkundige) Jaap Smit was dolblij met de natte zomer. - Foto's Ton van der Scheer

 • Een Floriade is niet compleet zonder kabelbaan.

  Een Floriade is niet compleet zonder kabelbaan.

 • Het 'drijvende bos' met op de achtergrond de voor de Floriade telkens weer iconische kabelbaan.

  Het 'drijvende bos' met op de achtergrond de voor de Floriade telkens weer iconische kabelbaan.

 • De kabelbaancabines moesten vanwege verkeersveiligheid met rasterfolie ‘geblindeerd’ worden, zodat mensen vanaf de weg niet naar binnen kunnen kijken.

  De kabelbaancabines moesten vanwege verkeersveiligheid met rasterfolie ‘geblindeerd’ worden, zodat mensen vanaf de weg niet naar binnen kunnen kijken.

 • Vanuit de kabelbaan zijn behalve de A6 ook al de zanderige contouren van de kasfundering te zien.

  Vanuit de kabelbaan zijn behalve de A6 ook al de zanderige contouren van de kasfundering te zien.

 • De zogenoemde The Greenhouse is nu nog een zandvlakte. In de nabije toekomst is het hightech glas én publiekskas én gezond groenterestaurant.

  De zogenoemde The Greenhouse is nu nog een zandvlakte. In de nabije toekomst is het hightech glas én publiekskas én gezond groenterestaurant.

 • Ook over water kun je vanuit Almere Stad al naar de Floriade Preview.

  Ook over water kun je vanuit Almere Stad al naar de Floriade Preview.

 • Het is nog oppassen geblazen, want het blijft voorlopig een bouwterrein.

  Het is nog oppassen geblazen, want het blijft voorlopig een bouwterrein.

 • Ook vertegenwoordigd op Floriade Almere is agroforestry, oftewel de commerciële versie van wat in de volksmond voedselbossen heet.

  Ook vertegenwoordigd op Floriade Almere is agroforestry, oftewel de commerciële versie van wat in de volksmond voedselbossen heet.

 • Xavier San Giorgi coördineert de agroforestry op de Floriade. Hij toont hier de eetbare scheuten van de Toona Chinensis.

  Xavier San Giorgi coördineert de agroforestry op de Floriade. Hij toont hier de eetbare scheuten van de Toona Chinensis.

 • Een voedselbos is er ook. Het is een recreatief groen geheel waaruit je ook eten kunt halen.

  Een voedselbos is er ook. Het is een recreatief groen geheel waaruit je ook eten kunt halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.