Home

Foto & video

Groenten & Fruit; maart in beeld

Wat gebeurt er elke maand in de wereld van Groenten & Fruit? Vandaag is iets belangrijk nieuws of interessant, morgen is het alweer voorbij. Gelukkig hebben we de foto’s nog ... Even terugblikken.

Deze foto’s zijn de afgelopen weken gepubliceerd in digitale en printuitgaven van Groenten & Fruit, met een korte beschrijving van het betreffende item.

Dagonis bestrijdt schimmels

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

In 2019 introduceerde BASF het fungicide Dagonis SC. Het middel is toegelaten tegen een scala aan schimmelziekten in maar liefst 80 verschillende groente- en kruidengewassen.

‘Risico strokenteelt ligt bij ondernemer’

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Cornelis Mosselman zette zijn bedrijf in Ooltgensplaats (Z.-H.) radicaal op de kop. Van gangbare akkerbouwer is hij op weg naar biologisch groenteteler met strokenteelt. “Ik rekende erop dat het zeker twee keer zo heftig zou worden, maar het is wel vier keer zo heftig geworden.”

Drones perfectioneren oogstvoorspelling

Foto: VanBoven
Foto: VanBoven

Na een succesvol testjaar gaat VanBoven ruim 1.000 hectare Nederlandse broccoli monitoren voor betere oogstramingen. Grote telers en partijen zoals Bakker Barendrecht zien voldoende winst in het preciezer maken van de aanvoervoorspelling.

Frans of Vlaams? Een plaag is een plaag

Foto: PCG
Foto: PCG

Niet alleen in Nederland zijn we op zoek naar een duurzame vollegrondsgroenteteelt. In het 4-jarige project Ecopad bundelden Vlaamse, Waalse en Noord-Franse onderzoekscentra hun krachten bij het zoeken naar oplossingen voor grensoverschrijdende plagen, of ‘ravageurs’ op zijn Frans.

Gepeperd in Berkel en Rodenrijs

Foto: Harry Stijger
Foto: Harry Stijger

Pim van Velzen wist vanaf jonge leeftijd al dat hij ondernemer in de glastuinbouw wilde worden. Nu heeft hij met Cayaro Peppers zijn eigen bedrijf. In januari waren de plantjes nog piep, in de eerste week van maart waren de pepertjes oogstbaar.

Warmte uit mini-datacenter

Foto: Blockheating
Foto: Blockheating

Start-up Blockheating in Heerlen (L.) zet lokaal kleine datacenters in een container neer op het terrein bij kantoren of andere bedrijven met warmtebehoefte, zoals kassen. Het tijdens de koeling van de computers opgewarmde water zou dan direct bruikbaar in te zetten zijn, met minimale transportafstand.

Van Spaans naar Hollands

Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

Begin maart was het met de Spaanse paprika's al een beetje op zijn eind aan het lopen. Deze, in de schappen van supermarkt Dirk, zijn wel Planetproof, maar vormtechnisch al niet helemaal super meer. De komkommers komen al, duidelijk zichtbaar, uit Holland.

Stellingaardbeien, maar in de grond

Foto Joost Stallen
Foto Joost Stallen

Jan van Meer in Breda ontwikkelde met Klaas de Jager van The Greenery een nieuw teeltsysteem voor aardbei: de planten gaan op met substraat gevulde ruggen, waarn de wortels door groeien tot in de vollegrond.

Biostimulanten of biosimulanten

Foto: Vertify
Foto: Vertify

Zijn biostimulanten nu wél of niét hun geld waard? Dat was vier jaar geleden de hoofdvraag aan het begin van internationaal onderzoek. Een afgetekend antwoord ontbreekt nog steeds.

Oogstrobot maakt meters in asperges

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Asperges barsten van het water, en dat is maar goed ook. Want juist door dat vocht weet de oogstrobot van Cerescon waar hij de ondergronds groeiende stengelscheuten kan vinden. Er gaan zes robots aan de slag.

Of registreer je om te kunnen reageren.