Home

Foto & video 2 reactieslaatste update:28 mrt 2012

Nederlandse telers in Spanje en Portugal

Zo'n twintig Nederlandse aardbeientelers bezochten van 7 tot 10 maart de Spaanse Huelva om te zien hoe hun collega’s daar te werk gingen en om hun ambities te peilen. Daarnaast bezochten de telers enkele Portugese bedrijven die potplanten en frambozen produceren.

Foto

 • Viplant is een kwekerij van vaste planten in de Algarve, met Dipladenia, Hortensia en Bougainvillea als belangrijkste producten. Meer dan de helft van de productie wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Frankrijk en Duitsland. Vijftig medewerkers doen het werk. De helft van hen komt uit de Oekraïne, Rusland en Roemenië. De ander helft is Portugees. Werknemers uit Thailand doen het tijdelijke werk. Zij hebben een werkvergunning voor twee jaar.

  Viplant is een kwekerij van vaste planten in de Algarve, met Dipladenia, Hortensia en Bougainvillea als belangrijkste producten. Meer dan de helft van de productie wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Frankrijk en Duitsland. Vijftig medewerkers doen het werk. De helft van hen komt uit de Oekraïne, Rusland en Roemenië. De ander helft is Portugees. Werknemers uit Thailand doen het tijdelijke werk. Zij hebben een werkvergunning voor twee jaar.

 • Bedrijfsleider Frederico geeft aan liever niet in de zee te gaan met Portugees personeel, ‘tenzij ik ze zelf mag uitzoeken’. Vanwege sterk oplopende werkloosheid (nu 13 procent), verwacht Frederico dat de inschakeling van buitenlands personeel aan banden gelegd gaat worden. Het minimumloon in Portugal bedraagt volgens hem 480 euro.

  Bedrijfsleider Frederico geeft aan liever niet in de zee te gaan met Portugees personeel, ‘tenzij ik ze zelf mag uitzoeken’. Vanwege sterk oplopende werkloosheid (nu 13 procent), verwacht Frederico dat de inschakeling van buitenlands personeel aan banden gelegd gaat worden. Het minimumloon in Portugal bedraagt volgens hem 480 euro.

 • In alle kassen hangt geel kleefband tegen de witte vlieg en tegen trips. Aubergineplanten tussen de Dipladenia’s fungeren als vanggewas voor de witte vlieg. Gezien de druk van deze vlieg valt het op dat de ventilatieopeningen in de kas niet zijn voorzien van inectengaas.

  In alle kassen hangt geel kleefband tegen de witte vlieg en tegen trips. Aubergineplanten tussen de Dipladenia’s fungeren als vanggewas voor de witte vlieg. Gezien de druk van deze vlieg valt het op dat de ventilatieopeningen in de kas niet zijn voorzien van inectengaas.

 • Portugal kent veel kleinschalige bedrijfjes. De telersgroep bezocht onder andere een frambozenbedrijf van 7.000 vierkante meter. Personeel was er bezig met het op drie takken zetten van frambozenstruiken. Dat gebeurde zittend, à 5 tot 10 minuten per pot. “Deze werkwijze kan alleen als arbeid niets kost’, werd opgemerkt.

  Portugal kent veel kleinschalige bedrijfjes. De telersgroep bezocht onder andere een frambozenbedrijf van 7.000 vierkante meter. Personeel was er bezig met het op drie takken zetten van frambozenstruiken. Dat gebeurde zittend, à 5 tot 10 minuten per pot. “Deze werkwijze kan alleen als arbeid niets kost’, werd opgemerkt.

 • Ontsmetten voor de pluk.

  Ontsmetten voor de pluk.

 • Met een groepje potten krijten.

  Met een groepje potten krijten.

 • De potgrond komt in planken binnen. Het materiaal moet door en door nat gegooid worden. Het is wel zonde dat onkruidzaden gemakkelijk op het substraat kunnen waaien.

  De potgrond komt in planken binnen. Het materiaal moet door en door nat gegooid worden. Het is wel zonde dat onkruidzaden gemakkelijk op het substraat kunnen waaien.

 • Aardbeienbedrijf Alfonseca in Islachristina in De Huelva, met 80 hectare op vier locaties.

  Aardbeienbedrijf Alfonseca in Islachristina in De Huelva, met 80 hectare op vier locaties.

 • Aardbeienbedrijf Alfonseca in Islachristina in De Huelva, met 80 hectare op vier locaties.

  Aardbeienbedrijf Alfonseca in Islachristina in De Huelva, met 80 hectare op vier locaties.

 • Roemenen, Polen en Marokkanen plukken voor een bedrag van 55-57 euro per dag netto. Spanjaarden ontbreken.

  Roemenen, Polen en Marokkanen plukken voor een bedrag van 55-57 euro per dag netto. Spanjaarden ontbreken.

 • Voor het inpakken.

  Voor het inpakken.

 • Inpakken in uiteenlopend fust. Het pakstation draaide op het moment van bezoek niet.

  Inpakken in uiteenlopend fust. Het pakstation draaide op het moment van bezoek niet.

 • Na het inpakken.

  Na het inpakken.

 • Teelbedrijf Algaida (Almonte), met het ras Candonga. Deze teelt stond er opmerkelijk uniform bij, mooi om naar te kijken.

  Teelbedrijf Algaida (Almonte), met het ras Candonga. Deze teelt stond er opmerkelijk uniform bij, mooi om naar te kijken.

 • Pakstation Algaida. Gfactueel maakte over dit station een filmpje, op de homepage te bekijken.

  Pakstation Algaida. Gfactueel maakte over dit station een filmpje, op de homepage te bekijken.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Brakeboer

  helaas... de fotoreeks is niet te bekijken

 • no-profile-image

  Stan Verstegen

  Theo, misschien is jouw computer aan vernieuwing toe. Bij werkt het perfect.

Of registreer je om te kunnen reageren.