Home

Foto & video 1 reactie

Kansen groente en fruit voor Servië

Met uitstekende grond en volop zon heeft Servië goede kansen voor de teelt van groente en fruit. Op een aantal uitzonderingen na loopt de sector echter nog mijlenver achter bij de rest van de EU. Minister Dusan Petrovic wil snel de productie en ook de export opschroeven. Foto's en tekst: Hans Siemes

Foto

 • Kassen zijn schaars in Servië en als ze er al zijn ze van plastic. Deze zijn van Franse makelij.

  Kassen zijn schaars in Servië en als ze er al zijn ze van plastic. Deze zijn van Franse makelij.

 • Aardbeien hebben het doorgaans moeilijk in zo'n lage plastic tunnel, maar deze doen het verrassend goed.

  Aardbeien hebben het doorgaans moeilijk in zo'n lage plastic tunnel, maar deze doen het verrassend goed.

 • Honderden meters plastic pijp. In het najaar en de winter loopt er water van 60 graden door de buizen om de kas en de planten te verwarmen. Het water wordt verhit met gas uit een biovergister, die draait op restanten van sojaplanten.

  Honderden meters plastic pijp. In het najaar en de winter loopt er water van 60 graden door de buizen om de kas en de planten te verwarmen. Het water wordt verhit met gas uit een biovergister, die draait op restanten van sojaplanten.

 • Zoran Spasojevic, directeur groente- en fruitproductie bij één van de grootste ondernemingen van Servie, PKB Company, vertelt dat hij 100 euro per vierkante meter verdient met de kas.

  Zoran Spasojevic, directeur groente- en fruitproductie bij één van de grootste ondernemingen van Servie, PKB Company, vertelt dat hij 100 euro per vierkante meter verdient met de kas.

 • Delta Agrar is één van de grote uitzonderingen in Servië. Hypermodern met onder meer een ULO-koeling met een capaciteit voor 6.000 ton applen, die tot 300 dagen bewaard kunnen worden.

  Delta Agrar is één van de grote uitzonderingen in Servië. Hypermodern met onder meer een ULO-koeling met een capaciteit voor 6.000 ton applen, die tot 300 dagen bewaard kunnen worden.

 • Hagelnetten zover als het oog reikt. Ze overspannen 210 hectare appels geteeld volgens het Südtirolsysteem. Delta Agrar wil uitbreiden naar 600n hectare, waarmee het het grootste appelteeltbedrijf van Europa is.

  Hagelnetten zover als het oog reikt. Ze overspannen 210 hectare appels geteeld volgens het Südtirolsysteem. Delta Agrar wil uitbreiden naar 600n hectare, waarmee het het grootste appelteeltbedrijf van Europa is.

 • De appels staan keurig verpakt in dozen klaar om te worden geëxporteerd naar Rusland. Russen zijn gek op appelen. Ze consumeren jaarlijks 13 tot 14 kilo per persoon.

  De appels staan keurig verpakt in dozen klaar om te worden geëxporteerd naar Rusland. Russen zijn gek op appelen. Ze consumeren jaarlijks 13 tot 14 kilo per persoon.

 • Biologische teelt komt sporadisch voor. Het is momenteel geen vetpot. De teelt vereist veel handwerk. Dat is met 2 euro per uur goedkoop.

  Biologische teelt komt sporadisch voor. Het is momenteel geen vetpot. De teelt vereist veel handwerk. Dat is met 2 euro per uur goedkoop.

 • Vijf jaar staan deze appelbomen nu. Ze leveren een opbrengst op van 60 tot 70 ton hectare.

  Vijf jaar staan deze appelbomen nu. Ze leveren een opbrengst op van 60 tot 70 ton hectare.

 • Slobodan Kosutic vertelt dat Delta Agrar 25 miljoen euro heeft geinvesteerd in het appelteeltbedrijf.

  Slobodan Kosutic vertelt dat Delta Agrar 25 miljoen euro heeft geinvesteerd in het appelteeltbedrijf.

 • Netjes met 80 centimeter tussenruimte en 3,2 meter ertussen staan de appelbomen geposteerd.

  Netjes met 80 centimeter tussenruimte en 3,2 meter ertussen staan de appelbomen geposteerd.

 • Een overzicht van de verschillende rassen : Gala, Breaburn, Rode en Golden Delecious, Granny Smith, Marry Red en Gold Rush.

  Een overzicht van de verschillende rassen : Gala, Breaburn, Rode en Golden Delecious, Granny Smith, Marry Red en Gold Rush.

 • Een idyllisch heuvelachtig landschap ten zuiden van Belgrado, bij uitstek geschikt voor de frambozenteelt. Daarin is Servië wereldleider en de grootste exporteur.

  Een idyllisch heuvelachtig landschap ten zuiden van Belgrado, bij uitstek geschikt voor de frambozenteelt. Daarin is Servië wereldleider en de grootste exporteur.

 • Alles gaat nog met de hak. Overal zijn vrouwen en mannen te zien, voorover gebogen en hakkend in de droge aarde. De meeste Serviers hebben een eigen moestuin om in de eigen groente en aardappelen te voorzien.

  Alles gaat nog met de hak. Overal zijn vrouwen en mannen te zien, voorover gebogen en hakkend in de droge aarde. De meeste Serviers hebben een eigen moestuin om in de eigen groente en aardappelen te voorzien.

 • Papirka's in de plastic kas. Daarboven de verwarmingspijpen, onderin nauwelijks te zien onder het zwarte pastic de buizen voor water en voedingsstoffen.

  Papirka's in de plastic kas. Daarboven de verwarmingspijpen, onderin nauwelijks te zien onder het zwarte pastic de buizen voor water en voedingsstoffen.

 • Bijen zorgen voor de bevruchting, net als elders in Europa.

  Bijen zorgen voor de bevruchting, net als elders in Europa.

 • Een vrolijke Servisch dans tot besluit, waarmee de grootste land- en tuinbouwonderneming van Servië, PKB Company, zijn gasten verwelkomt. Het bedrijf , opgericht in 1945, is eigendom van de stad Belgrado.

  Een vrolijke Servisch dans tot besluit, waarmee de grootste land- en tuinbouwonderneming van Servië, PKB Company, zijn gasten verwelkomt. Het bedrijf , opgericht in 1945, is eigendom van de stad Belgrado.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  Theo Brakeboer

  Zo, zo. Dus de bijen zorgen in de paprika voor de bevruchting, net als elders in Europa?

Of registreer je om te kunnen reageren.