Home

Foto & video

Rooier op rupsen speelt met pastinaak

"Mijn klanten vragen erom," verklaart Raymond Lokers van het gelijknamige loondrijf in Zevenbergen de aanschaf van de DeWulf Kwatro: "vanwege de rupsen en de grotere bunker". De rooier werd vorige week voor het eerst losgelaten in pastinaak. Vooraf was niet bekend hoe de machine het in dit gewas zou doen. Dat werd al heel snel duidelijk: indraaien, rooiunit naar beneden, en gaan, direct zonder een centje pijn. Lokers: "ik sta er versteld van hoe dat gaat: fantastisch mooi." Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Joost Stallen

Foto

 • Loonbedrijf Lokers in Zevenbergen draait sinds afgelopen najaar met de DeWulf Kwatro voor aardappelen, peen, witlof en mogelijk ook knolselderij. Voor peen en witlof wordt de rooi-unit aangepast.

  Loonbedrijf Lokers in Zevenbergen draait sinds afgelopen najaar met de DeWulf Kwatro voor aardappelen, peen, witlof en mogelijk ook knolselderij. Voor peen en witlof wordt de rooi-unit aangepast.

 • De rooier is bijna 12 meter lang en bijna 4 meter hoog. Een Scania van 500 pk verbruikt volgens leverancier Van Gemeren in Numansdorp tussen de 30 en 60 liter per uur. De gasolietank heeft een inhoud van 1.000 liter. Het gewicht komt op zo’n 30 ton.

  De rooier is bijna 12 meter lang en bijna 4 meter hoog. Een Scania van 500 pk verbruikt volgens leverancier Van Gemeren in Numansdorp tussen de 30 en 60 liter per uur. De gasolietank heeft een inhoud van 1.000 liter. Het gewicht komt op zo’n 30 ton.

 • De bunkerinhoud komt op zo’n 11 ton. Een naderingsschakelaar aan de opvoerelevator zorgt ervoor dat de valhoogte beperkt blijft.

  De bunkerinhoud komt op zo’n 11 ton. Een naderingsschakelaar aan de opvoerelevator zorgt ervoor dat de valhoogte beperkt blijft.

 • Het ontkoppen gaat op een bijzondere manier: met drie planetair opgestelde roterende schijven. De unit zelf draait eveneens.

  Het ontkoppen gaat op een bijzondere manier: met drie planetair opgestelde roterende schijven. De unit zelf draait eveneens.

 • De wortels worden glad afgesneden, zonder breuk.

  De wortels worden glad afgesneden, zonder breuk.

 • De kopdiepte is per rij traploos elektrisch in te stellen.

  De kopdiepte is per rij traploos elektrisch in te stellen.

 • De rooi-unit: klepelas, geleidewielen, ontkoppers en opnamebekken. De beitelsets (aardappelen) zijn vervangen door rooipennen, en de rooischijven zijn wat nauwer gezet om de hoeveelheid grond en koptarra op de rooimat te beperken.

  De rooi-unit: klepelas, geleidewielen, ontkoppers en opnamebekken. De beitelsets (aardappelen) zijn vervangen door rooipennen, en de rooischijven zijn wat nauwer gezet om de hoeveelheid grond en koptarra op de rooimat te beperken.

 • Raymond Lokers als een vorst achter het stuur van de Kwatro. Met tien camera’s aan vijf beeldschermen houdt hij de boel in de gaten. De rooier is daarnaast met een uitgebreid bewakingssysteem, dat de chauffeur bij de minste of geringste afwijking informeert.

  Raymond Lokers als een vorst achter het stuur van de Kwatro. Met tien camera’s aan vijf beeldschermen houdt hij de boel in de gaten. De rooier is daarnaast met een uitgebreid bewakingssysteem, dat de chauffeur bij de minste of geringste afwijking informeert.

 • De 90 centimeter brede rupsen steunen af over een lengte van bijna 3 meter. Ze zijn geveerd, dat geeft bij transport over de weg het idee alsof je met een vrachtwagen op pad bent, aldus Lokers.

  De 90 centimeter brede rupsen steunen af over een lengte van bijna 3 meter. Ze zijn geveerd, dat geeft bij transport over de weg het idee alsof je met een vrachtwagen op pad bent, aldus Lokers.

 • Het wiel achterop is 105 centimeter breed.

  Het wiel achterop is 105 centimeter breed.

 • De werkbreedte à 3 meter komt zowat overeen met de ‘afrolbreedte’ van het wiel plus de rupsen. Insporen is er amper of niet bij.

  De werkbreedte à 3 meter komt zowat overeen met de ‘afrolbreedte’ van het wiel plus de rupsen. Insporen is er amper of niet bij.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.