Home

Foto & video 4 reacties

Bijo 'stookt' emissievrij

Het biologische bedrijf Bijo van de familie Jonker in ’s-Gravenzande oogst nu letterlijk de vruchten van zijn unieke gesloten kas systeem dat zonder fossiele brandstoffen werkt. In de kas worden recordproducties gerealiseerd. Inmiddels is zoveel warmte geoogst dat de ketel op bio-olie deze winter nog niet heeft hoeven draaien. Lees meer over Bijo in het weekblad van 8 februari. Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Foto

 • In de geslotenkas van 2,6 hectare hangen 147 verhijsbare luchtverwarmingsslangen die per stuk zijn gekoppeld aan de luchtbehandelingskasten boven het betonpad.

  In de geslotenkas van 2,6 hectare hangen 147 verhijsbare luchtverwarmingsslangen die per stuk zijn gekoppeld aan de luchtbehandelingskasten boven het betonpad.

 • Bedrijfsleider Cor Lagerwerf is dik tevreden over het functioneren van het systeem. “De hele installatie van de gesloten kas is goed uitgerekend en draait zonder problemen.”

  Bedrijfsleider Cor Lagerwerf is dik tevreden over het functioneren van het systeem. “De hele installatie van de gesloten kas is goed uitgerekend en draait zonder problemen.”

 • Vorig seizoen kwam de biologische tomatenproductie uit op recordhoogte: 52 kilo goede kwaliteit tomaten per vierkante meter (ras Mecano).

  Vorig seizoen kwam de biologische tomatenproductie uit op recordhoogte: 52 kilo goede kwaliteit tomaten per vierkante meter (ras Mecano).

 • Wageningen UR Glastuinbouw heeft uitgerekend het energiegebruik in de gesloten kas afgelopen jaar een equivalent is geweest van 43 kuub aardgas per vierkante meter.

  Wageningen UR Glastuinbouw heeft uitgerekend het energiegebruik in de gesloten kas afgelopen jaar een equivalent is geweest van 43 kuub aardgas per vierkante meter.

 • Naast tomaten worden ook paprika en komkommer geteeld. “Ondanks de grote aantasting van boterbloemluis hebben we vorig jaar 20 kilo paprika per vierkante meter gehaald.”

  Naast tomaten worden ook paprika en komkommer geteeld. “Ondanks de grote aantasting van boterbloemluis hebben we vorig jaar 20 kilo paprika per vierkante meter gehaald.”

 • Voor de komkommerteelt staat de hoge draadteelt ter discussie. “Het risico is dat je er veel arbeid in stopt maar vroeg moet stoppen door plagen, ziektes of te wilde groei.”

  Voor de komkommerteelt staat de hoge draadteelt ter discussie. “Het risico is dat je er veel arbeid in stopt maar vroeg moet stoppen door plagen, ziektes of te wilde groei.”

 • De warmtepomp verwarmt het water uit de warme bronnen op tot ongeveer 40 graden. “In de grondteelt vruchtgroenten heb je nog steeds buisverwarming nodig om te kunnen droogstoken.”

  De warmtepomp verwarmt het water uit de warme bronnen op tot ongeveer 40 graden. “In de grondteelt vruchtgroenten heb je nog steeds buisverwarming nodig om te kunnen droogstoken.”

 • De 12 warme bronnen zijn nog niet op hun maximumtemperatuur van 25 graden. Toch heeft de ketel op bio-olie deze winter nog niet aan gestaan.

  De 12 warme bronnen zijn nog niet op hun maximumtemperatuur van 25 graden. Toch heeft de ketel op bio-olie deze winter nog niet aan gestaan.

 • De buffer van 5.000 kuub wordt in de winter gebruikt voor de laagwaardige warmte en die van 1000 kuub voor de hoogwaardige warmte. In de zomer is dat omgedraaid.

  De buffer van 5.000 kuub wordt in de winter gebruikt voor de laagwaardige warmte en die van 1000 kuub voor de hoogwaardige warmte. In de zomer is dat omgedraaid.

 • Naast de afdelingen met vruchtgroenten wordt ook de 7 hectare ‘open kas’ met bladgewassen volledig verwarmd met het gesloten-kas-systeem.

  Naast de afdelingen met vruchtgroenten wordt ook de 7 hectare ‘open kas’ met bladgewassen volledig verwarmd met het gesloten-kas-systeem.

 • De breedkappers hebben rolschermen waardoor te felle zon geweerd kan worden.

  De breedkappers hebben rolschermen waardoor te felle zon geweerd kan worden.

 • In biologische rucola is Bijo de voornaamste Nederlandse producent in de winter.

  In biologische rucola is Bijo de voornaamste Nederlandse producent in de winter.

 • Ook veldsla en babyleaf zijn belangrijke jaarrond-gewassen.

  Ook veldsla en babyleaf zijn belangrijke jaarrond-gewassen.

 • Het verpakken van de bladgewassen is een steeds belangrijker activiteit op het bedrijf van de familie Jonker.

  Het verpakken van de bladgewassen is een steeds belangrijker activiteit op het bedrijf van de familie Jonker.

 • In de speciale gekoelde verpakkingshal worden op maat vele kleinverpakkingen klaar gemaakt.

  In de speciale gekoelde verpakkingshal worden op maat vele kleinverpakkingen klaar gemaakt.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaap

  nou emmissievrij, die warmtepomp gebruikt ook wat natuurlijk. Maar wel een bedrijf met een superverhaal naar de markt toe!
  Veel bewondering! Hoop dat de consument dat ook heeft.

 • no-profile-image

  Groenten & Fruit

  De warmtepomp draait op groene stroom. Daarvan is niet bekend hoeveel CO2 daarbij geproduceerd wordt. Op de homepage van Bijo wordt de vermeden CO2-emissie sinds juli 2009 bijgehouden: de teller staat nu op ruim 5,5 miljoen kilo !

 • no-profile-image

  jaap

  emissievrij is niet uniek voor Bijo want de meeste tuinbouwbedrijven stoken emissievrij. De meeste bedrijven stoken met een wkk en leveren de electriciteit terug aan het net. De CO2 van de wkk dient niet aan het tuinbouwbedrijf te worden toegerekend omdat dit CO2 is voor produktie van electriciteit voor algemeen gebruik.

 • no-profile-image

  ???????

  ??? ????????? ??????? ???????? 5????? ? ???????? ??????? ????? ??? ? ??? ?? ????????? ? ???? ???? ??????? ?? ??????? 15 ????? ? ????? ????????? ? ???? ??????? ??????? ?? ???????? ?? ??????? ?????? ? ?????

Of registreer je om te kunnen reageren.