Home

Foto & video laatste update:25 jan 2011

Kassen in Alanya

Terwijl kassenbouwers als Dalsem prachtige nieuwe projecten neerzetten in Noord Turkije, wordt het overgrote deel van de hotels aan de Middellandse zee kust nog beleverd vanuit kleine glazen en plastic kassen. In kleine verouderde en soms slecht onderhouden kassen staan alle bekende glasgroentes als tomaten, komkommers, paprika’s, maar ook bananen onder plastic en sperziebonen. Het verschil met de Nederlandse groenteteelt kan bijna niet groter zijn. Bron: EVD - Auteur: Bernadette Bijman-Kroon

Foto

 • De landbouw speelt een belangrijke rol in de Turkse economie. Ongeveer 28 miljoen hectare (36 procent van de totale grond) is geclassificeerd als cultiveerbaar. Turkije kent diverse klimaatzones, waardoor men het gehele jaar door de meeste groenten kan verbouwen. Dit gebeurt gedurende de zomer op de volle grond en in de winter onder beschermde condities, zoals plastic of glazen kassen. Intensieve landbouw vindt vooral plaats in West-Anatolië, de Egeïsche regio en langs de zuidkust.

  De landbouw speelt een belangrijke rol in de Turkse economie. Ongeveer 28 miljoen hectare (36 procent van de totale grond) is geclassificeerd als cultiveerbaar. Turkije kent diverse klimaatzones, waardoor men het gehele jaar door de meeste groenten kan verbouwen. Dit gebeurt gedurende de zomer op de volle grond en in de winter onder beschermde condities, zoals plastic of glazen kassen. Intensieve landbouw vindt vooral plaats in West-Anatolië, de Egeïsche regio en langs de zuidkust.

 • De dame op de foto liep vlak daarvoor met een rugspuit het gewas te behandelen tegen ziektes. Gelukkig zijn zij en haar man heel blij en trots op hun bedrijf. Een ding hebben ze wel gemeen met hun Nederlandse collega’s. Ondanks het taalprobleem begrepen wij elkaar; de prijzen van de oogst waren ook in Turkije niet goed!

  De dame op de foto liep vlak daarvoor met een rugspuit het gewas te behandelen tegen ziektes. Gelukkig zijn zij en haar man heel blij en trots op hun bedrijf. Een ding hebben ze wel gemeen met hun Nederlandse collega’s. Ondanks het taalprobleem begrepen wij elkaar; de prijzen van de oogst waren ook in Turkije niet goed!

 • De landbouwsector in Turkije is gefragmenteerd en bestaat uit ongeveer 25.000 kleine boeren. Dit aantal zal zeer waarschijnlijk fors omlaag gaan door de hervormingen die Turkije moet doorvoeren in het kader van de toetredingsonderhandelingen met de EU. Er zal meer focus komen op efficiency en winstmarges wat zal resulteren in een meer geconsolideerde industrie waarbij kleine boeren het veld moeten ruimen voor grote landbouwbedrijven.

  De landbouwsector in Turkije is gefragmenteerd en bestaat uit ongeveer 25.000 kleine boeren. Dit aantal zal zeer waarschijnlijk fors omlaag gaan door de hervormingen die Turkije moet doorvoeren in het kader van de toetredingsonderhandelingen met de EU. Er zal meer focus komen op efficiency en winstmarges wat zal resulteren in een meer geconsolideerde industrie waarbij kleine boeren het veld moeten ruimen voor grote landbouwbedrijven.

 • De sector brengt een breed scala aan landbouwproducten voort: naast groente en fruit vooral akkerbouwgewassen, zoals graan en katoen. Belangrijke Turkse exportproducten zijn gedroogd fruit, en in mindere mate tabak en hazelnoten. Turkije is de grootste exporteur van hazelnoten ter wereld. Ook de productie van abrikozen, vijgen en kersen komt van oudsher uit Turkije en is nog steeds van groot belang.

  De sector brengt een breed scala aan landbouwproducten voort: naast groente en fruit vooral akkerbouwgewassen, zoals graan en katoen. Belangrijke Turkse exportproducten zijn gedroogd fruit, en in mindere mate tabak en hazelnoten. Turkije is de grootste exporteur van hazelnoten ter wereld. Ook de productie van abrikozen, vijgen en kersen komt van oudsher uit Turkije en is nog steeds van groot belang.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.