Home

Foto & video 1 reactielaatste update:15 feb 2011

Herbie-substraat doodt bijna alles

‘Bodemresetten’ van het Wageningse Thatchtec lijkt voor een doorbraak in de biologische grondontsmetting (bgo) te kunnen gaan zorgen. De biologische telers Ruud van Schie in Ens en Frank de Koning in Brielle waren de eersten die het op praktijkschaal toepasten in de kas. De resultaten zijn verbluffend: vrijwel 100 procent doding van Verticillium en schadelijke aaltjes. Deze fotoserie werd gemaakt bij Frank de Koning. Kijk hier voor een film (bgo) bij Ruud van Schie. Kijk voor de ervaringen en achtergronden van deze methode van biologische grondontsmetting in GFActueel van week 14 en GFMagazine van deze week. Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Foto

 • Het ‘Herbie-22’-substraat wordt met de vrachtwagen in de schuur gelost. Henk Meints van Thachtec neemt er bij iedere levering een monster uit om de samenstelling te controleren.

  Het ‘Herbie-22’-substraat wordt met de vrachtwagen in de schuur gelost. Henk Meints van Thachtec neemt er bij iedere levering een monster uit om de samenstelling te controleren.

 • Het korrelige substraat is van plantaardige herkomst en kan volgens Meints in grote hoeveelheden worden geleverd.

  Het korrelige substraat is van plantaardige herkomst en kan volgens Meints in grote hoeveelheden worden geleverd.

 • De oorsprong en samenstelling van Herbie wil Meints nog niet prijs geven. “Ik wil ik niet dat dit product onoordeelkundig gebruikt wordt, want dan komen we niet verder bij de kennisontwikkeling voor het uiteindelijke systeem.”

  De oorsprong en samenstelling van Herbie wil Meints nog niet prijs geven. “Ik wil ik niet dat dit product onoordeelkundig gebruikt wordt, want dan komen we niet verder bij de kennisontwikkeling voor het uiteindelijke systeem.”

 • Het korrelige Hurbie-substraat is veel gemakkelijker te verwerken en er is veel minder van nodig dan bij de biologische grondontsmetting met gras.

  Het korrelige Hurbie-substraat is veel gemakkelijker te verwerken en er is veel minder van nodig dan bij de biologische grondontsmetting met gras.

 • Het substraat wordt zo diep mogelijk in twee richtingen ingespit in de ‘zaaivochtige’ grond.

  Het substraat wordt zo diep mogelijk in twee richtingen ingespit in de ‘zaaivochtige’ grond.

 • Na het inspitten van de Herbie-22 wordt de grond afgedekt met gasdichte folie zodat de bodem zuurstofloos kan worden. In de laatste anaerobe fase ontstaan afbraakproducten die alle aerobe organismen doden.

  Na het inspitten van de Herbie-22 wordt de grond afgedekt met gasdichte folie zodat de bodem zuurstofloos kan worden. In de laatste anaerobe fase ontstaan afbraakproducten die alle aerobe organismen doden.

 • Bij Frank de Koning werd ook het verdeelstuk voor de grondverwarming heel goed ingepakt.

  Bij Frank de Koning werd ook het verdeelstuk voor de grondverwarming heel goed ingepakt.

 • Wezenlijk verschil met gras is de voorspelbare en vollediger omzetting van Herbie-korrels. Na afdekking is het anaerobe proces goed te volgen aan de hand van de concentraties zuurstof, methaan, koolmonoxide en zwavelwaterstof.

  Wezenlijk verschil met gras is de voorspelbare en vollediger omzetting van Herbie-korrels. Na afdekking is het anaerobe proces goed te volgen aan de hand van de concentraties zuurstof, methaan, koolmonoxide en zwavelwaterstof.

 • Eind maart kreeg Frank de Koning het analyserapport. Conclusie: 100 % doding van Verticillium en M.incognita-aaltjes. Aan het paprikagewas is het al langer te zien. Rechts paprikaplanten op behandelde grond, links op onbehandelde grond.

  Eind maart kreeg Frank de Koning het analyserapport. Conclusie: 100 % doding van Verticillium en M.incognita-aaltjes. Aan het paprikagewas is het al langer te zien. Rechts paprikaplanten op behandelde grond, links op onbehandelde grond.

 • Het gewas op de onbehandelde grond is veel ongelijker en heeft moeite met de plantbelasting.

  Het gewas op de onbehandelde grond is veel ongelijker en heeft moeite met de plantbelasting.

 • Van de kop van de planten op onbehandelde grond is deze week weinig meer over.

  Van de kop van de planten op onbehandelde grond is deze week weinig meer over.

 • Ondanks de hogere plantbelasting groeit de kop op de behandelde grond goed door.

  Ondanks de hogere plantbelasting groeit de kop op de behandelde grond goed door.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  dfdsg

  ghfgh

Of registreer je om te kunnen reageren.