Home

Foto & video

Verwoestende kracht Tuta absoluta in beeld

Na de eerste meldingen in Spanje in 2007 is de tomatenmineermot nu in het grootste deel van Europa en Noord-Afrika aanwezig. De fotoreportage laat zien hoe de plaag zich in de teelt en in de tomaten manifesteert. In het tweede deel wordt duidelijk dat beheersing van de plaag mogelijk is en dat er een gegronde hoop is op een spoedige biologische oplossing. Foto 1 t/m 8: Schadebeeld Foto 9 t/m 14 Preventie en biologische bestrijding in Spanje Tekst en foto’s: © Jan van der Blom

Foto

 • De tomatenmineermot, Tuta absoluta, is maar klein, minder dan een halve centimeter lang. Naast het motje zijn voedingsstippen te zien van de gewone mineervlieg.

  De tomatenmineermot, Tuta absoluta, is maar klein, minder dan een halve centimeter lang. Naast het motje zijn voedingsstippen te zien van de gewone mineervlieg.

 • Als mineerders zitten de larven tussen de boven- en de onderhuid van het blad. Anders dan de larven van mineervliegen maken zij meestal géén kronkelige gangen die van smal naar breder lopen, maar eten zij het weefsel weg op een vlekkerige manier.

  Als mineerders zitten de larven tussen de boven- en de onderhuid van het blad. Anders dan de larven van mineervliegen maken zij meestal géén kronkelige gangen die van smal naar breder lopen, maar eten zij het weefsel weg op een vlekkerige manier.

 • Soms is er wel sprake van langere gangen. Kenmerkend in dat geval zijn de donkere vlekken hierin die worden gevormd door de excrementen van de larven.

  Soms is er wel sprake van langere gangen. Kenmerkend in dat geval zijn de donkere vlekken hierin die worden gevormd door de excrementen van de larven.

 • Typische schade aan tomaat. Alléén groene tomaten worden aangetast. Meestal hebben de larven de tomaat al verlaten als hij rood wordt.

  Typische schade aan tomaat. Alléén groene tomaten worden aangetast. Meestal hebben de larven de tomaat al verlaten als hij rood wordt.

 • De schade aan de tomaat is niet altijd gemakkelijk te zien. Hier verraadt het ‘zaagsel’ dat een larfje net onder de kelk de tomaat is binnengegaan.

  De schade aan de tomaat is niet altijd gemakkelijk te zien. Hier verraadt het ‘zaagsel’ dat een larfje net onder de kelk de tomaat is binnengegaan.

 • Een aantasting onder de kelk is alléén vast te stellen in losse tomaten zonder groene delen. Het is daarom belangrijk dat de sorteerstations weten bij welke partijen een risiko optreedt zodat er extra aandacht aan gegeven kan worden.

  Een aantasting onder de kelk is alléén vast te stellen in losse tomaten zonder groene delen. Het is daarom belangrijk dat de sorteerstations weten bij welke partijen een risiko optreedt zodat er extra aandacht aan gegeven kan worden.

 • Meestal laten de larven zich op de grond vallen om daar te verpoppen. Doch vaak blijven ze in de plant, zoals hier in een spinseltje in het kroontje van de tomaat. Als tomaten groen worden geplukt kunnen ze soms pas na het oogsten naar buiten komen en in de verpakking verpoppen.

  Meestal laten de larven zich op de grond vallen om daar te verpoppen. Doch vaak blijven ze in de plant, zoals hier in een spinseltje in het kroontje van de tomaat. Als tomaten groen worden geplukt kunnen ze soms pas na het oogsten naar buiten komen en in de verpakking verpoppen.

 • Bij een teeltwisseling is het belangrijk dat de op de grond liggende poppen worden gedood. Dit kan simpelweg door direkt na het uitruimen plastic op de grond te leggen, waardoor de uitkomende motjes stikken.

  Bij een teeltwisseling is het belangrijk dat de op de grond liggende poppen worden gedood. Dit kan simpelweg door direkt na het uitruimen plastic op de grond te leggen, waardoor de uitkomende motjes stikken.

 • Feromoonvallen zijn bijzonder effectief. Door een relatief groot aantal van deze vallen aan te brengen kan ‘seksuele verwarring’ optreden, wat betekent dat de mannetjes de vrouwtjes niet meer op grond van geuren (feromonen) kunnen vinden en er dus géén paring optreedt. In feromoonvallen worden vooral mannetjes gevangen. Zeer grote hoeveelheden motjes kunnen ook gevangen worden in lichtvallen. Hierin komen zowel mannetjes als vrouwtjes terecht.

  Feromoonvallen zijn bijzonder effectief. Door een relatief groot aantal van deze vallen aan te brengen kan ‘seksuele verwarring’ optreden, wat betekent dat de mannetjes de vrouwtjes niet meer op grond van geuren (feromonen) kunnen vinden en er dus géén paring optreedt. In feromoonvallen worden vooral mannetjes gevangen. Zeer grote hoeveelheden motjes kunnen ook gevangen worden in lichtvallen. Hierin komen zowel mannetjes als vrouwtjes terecht.

 • Nesidiocoris tenuis is, net als Macrolophus, naast een wittevliegbestrijder een goede predator van de eieren van Tuta absoluta. In een nieuwe teelt duurt het echter een aantal maanden voordat deze wants een sterke populatie heeft opgebouwd, zodat een combinatie met een snel inzetbare parasiet wenselijk is.

  Nesidiocoris tenuis is, net als Macrolophus, naast een wittevliegbestrijder een goede predator van de eieren van Tuta absoluta. In een nieuwe teelt duurt het echter een aantal maanden voordat deze wants een sterke populatie heeft opgebouwd, zodat een combinatie met een snel inzetbare parasiet wenselijk is.

 • In speciale dispensers wordt de eiparasiet Trichogramma achaeae in de teelt gebracht. Deze sluipwesp is gemakkelijk te kweken en kan in grote hoeveelheden worden ingezet. Het gebruik van T. achaeae is ontwikkeld door de Universiteit van Almería en AGROBIO. Het gespecialiseerde Franse bedrijf BIOTOP verzorgt de massaproductie.

  In speciale dispensers wordt de eiparasiet Trichogramma achaeae in de teelt gebracht. Deze sluipwesp is gemakkelijk te kweken en kan in grote hoeveelheden worden ingezet. Het gebruik van T. achaeae is ontwikkeld door de Universiteit van Almería en AGROBIO. Het gespecialiseerde Franse bedrijf BIOTOP verzorgt de massaproductie.

 • Tussen de op elkaar gelijmde kartonnen plaatjes zitten enkele duizenden geparasiteerde Ephestia eieren, waar gedurende minstens vijf dagen wespjes uit zullen komen. De parasieten kunnen door gleufjes aan de zijkanten naar buiten.

  Tussen de op elkaar gelijmde kartonnen plaatjes zitten enkele duizenden geparasiteerde Ephestia eieren, waar gedurende minstens vijf dagen wespjes uit zullen komen. De parasieten kunnen door gleufjes aan de zijkanten naar buiten.

 • De volwassen wespen zijn maar héél klein. In het centrum van het rode circeltje is er één te zien.

  De volwassen wespen zijn maar héél klein. In het centrum van het rode circeltje is er één te zien.

 • De eerste veldproeven met Trichogramma achaeae verlopen bijzonder goed en worden met veel belangstelling gevolgd door de tomatentelers uit de buurt. In kassen waar deze wespjes vanaf juni zijn uitgezet is, ondanks een hoge plaagdruk, géén opbrengstverlies door de tomatenmineermot geconstateerd.

  De eerste veldproeven met Trichogramma achaeae verlopen bijzonder goed en worden met veel belangstelling gevolgd door de tomatentelers uit de buurt. In kassen waar deze wespjes vanaf juni zijn uitgezet is, ondanks een hoge plaagdruk, géén opbrengstverlies door de tomatenmineermot geconstateerd.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.