Doorgaan naar artikel

‘Toen onderwijs nog een rijksaangelegenheid was’

De Rijks Hogere Tuinbouwschool houdt een reünie. Voor iedereen die in de vorige eeuw is blijven hangen. Of daar graag nog eens aan terugdenkt.

Wie zich nog wil opgeven voor de reünie hoeft maar even te klikken en hup je bent terug in Utrecht, waar je toen als doorlerende tuinderszoon of -dochter heen moest. In 1991 fuseerde en verhuisde dat allemaal naar Delft, waar het nu is opgegaan in InHolland.

In de tuinbouw zijn we meestal niet zo van het terugblikken. Meer van het doorbuffelen. En van het nu al de innovatie van morgen of overmorgen het erf op zien te halen. Maar een mens wordt ouder en hoe verder dat verleden weg is, hoe mooier het wordt. Wat zomaar kan leiden tot de constatering dat vroeger ook nog eens alles beter was.

Uit je hoofd geleerd …

Dat vroeger alles beter was wordt veel en vaak gezegd over ons onderwijs. Vroeger kreeg je nog een schat aan feitenkennis bijgebracht. Of bijgebracht… je moest het uiteindelijk toch ook echt wel gewoon zelf uit je hoofd leren.

… of weten hoe je moet zoeken

Op een school met een naam als de Rijks Hogere Tuinbouwschool ging dat uit-je-hoofd-leren op de een of andere manier makkelijker dan op onderwijsinstellingen met fantasienamen als Lentiz of Helicon of Aeres. Alleen al dat ‘Rijks’ gaf er een zeker cachet aan. De school ging dan ook van start in 1956, toen ministers nog excellenties waren.

Heden ten dage heeft het Rijk zich in het groene onderwijs zo onzichtbaar mogelijk gemaakt. En de studenten leren er vooral hoe ze iets op moeten zoeken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin