Doorgaan naar artikel

‘Politiek vertrouwen neemt af’

De lokale verkiezingen lieten half maart twee opvallende uitkomsten zien. De lage opkomst en de lokale partijen hebben weer flink gewonnen. In steeds meer gemeentes hebben ze de meerderheid en kunnen ze een coalitie vormen zonder een landelijke partij erbij. Een trend die al enige jaren geleden is ingezet en waar nog geen einde aan komt.

Lage opkomst en groei van de lokalo’s, hoe zou dat nou toch komen? Mijns inziens door het verlies van het vertrouwen in de landelijke politiek. Niet vreemd als je ziet hoe de landelijke politici de laatste tijd bezig zijn. Mij is altijd wijsgemaakt dat je de beste persoon op de juiste positie plaatst. Daar denken ze in Den Haag anders over. De boekhouder zetten ze op buitenlandse zaken en de diplomaat gaat financiën runnen. Snapt u het nog, nou ik niet.

De kroon spant toch wel onze klimaat- en energieminister

Dat is ongeveer hetzelfde als mijn vrouw aan het eind van de middag de mestbakken laten vullen en mij het avondeten laten verzorgen. Die mestbakken dat zal misschien nog wel lukken, maar van het avondeten komt dan toch echt niks terecht.

Beschikbaarheid belangrijker dan expertise

Daarnaast hebben we een dame op defensie … nou ja, daar is al genoeg over gezegd. En een voormalig onderwijzer, die eerst zorgminister was en nu ineens verstand heeft van wonen. Het gaat er niet meer om of je geschikt bent, maar of je beschikbaar bent. Maar de kroon spant toch wel onze klimaat- en energieminister. Die zijn functie alleen maar dankt aan het loyaal zijn aan zijn partij. Die krijgt als dank nog eens € 60 miljard te besteden aan projecten, waarvan de uitkomsten nooit meetbaar zullen zijn.

Het is niet alleen jammer, maar ook desastreus voor een land, zeker in deze tijden, dat degenen die aan de touwtjes trekken hun functie te danken hebben aan vriendjespolitiek, toekomstige ambities en loyaliteit. Geen wonder dat de helft van de stemgerechtigden afhaakt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin