Doorgaan naar artikel

‘Oud zuur rond nieuwe Floriade’

De Floriade gaat een mooi eerste (Paas)weekend tegemoet. Maar waarom toch weer al dat zuur eromheen?

Nederland houdt niet van de Floriade. Als je althans humorist en opinieleider Arjen Lubach als graadmeter mag gebruiken. In zijn uitzending van dinsdag serveerde hij de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere vakkundig af, als alweer dat welbekende tienjaarlijks toppunt van oubolligheid. Terwijl Lubach als een van Nederlands meest overtuigende én grappigste klimaatdrammers toch juist Vriend van de Floriade zou moeten zijn.

Want de tuinbouw heeft míj toch in elk geval overtuigd van het feit dat ze als plantaardige sector op allerlei verschillende manieren helpt om de wereld te redden. Met ‘onze’ producten kan de wereldburger zijn eigen gezondheid bevorderen én zijn consumptiefootprint verkleinen. De intensiteit waarmee de tuinbouw elke vierkante meter grond en elke kubieke centimeter energie en water benut voor topoogsten, is wereldwijd een voorbeeld van efficiëntie.

Vastgeroeste journalistieke reflex

Nou ben ik natuurlijk ook makkelijk overtuigd, want als vakbladjournalist en Westlandse zoon van een groenteboer zit ik er al heel mijn leven middenin. En ik begrijp dat Lubach het wel graag grappig wil houden. Maar dat het ook zonder humor alsnog moet gaan over hoe stom de Floriade is, dat is voor de tuinbouw en de organisatie die hier tien jaar lang alles op alles heeft gezet misschien nog wel zuurder. Op de dag dat Willem Alexander het lint kwam doorknippen in Almere verviel de NOS weer in de sinds Zoetermeer 1992 vastgeroeste journalistieke reflex om het altijd ook – of vaak zelfs alleen maar – te hebben over de miljoenen die het kost. Over oubollig gesproken. 

Opgelegde zuinigheid

Juist die opgelegde zuinigheid werkt in Nederland keer op keer het vooraf té optimistisch budgetteren in de hand, wat dan bijna onvermijdelijk tot budgetoverschrijdingen leidt. En diezelfde zuinigheid heeft er ook voor gezorgd dat de aanvankelijke plannen om hier in Almere al daadwerkelijk een futuristische groen-groener-groenste stad van de toekomst te bouwen, zijn teruggeschroefd tot een toch weer relatief ‘gewone’ Floriade.

Ook gij Lubach

Nee, het is inderdaad niet die verbluffende, oogstrelende, geestverruimende en wereldinspirerende Expo geworden, die mensen zich nog honderd jaar of meer zullen herinneren. En ach, dat zou ook wel weer heel on-Hollands zijn geweest. Want we blijven een volk van kruideniers, én van tuinders, goddank. Dus komt allen – ook gij Lubach – en geniet van al het plantaardigs dat er te genieten valt, op gewoon weer een Floriade.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin