Doorgaan naar artikel

‘AGF-schap slordig, wat kan super dan eisen van telers?’

Supermarkten maken veel fouten in herkomstaanduiding van hun groente en fruit. Wat een voorbeeld is dat?

Het is een ideetje: groente gratis meenemen als de klant een fout vindt in de herkomstaanduiding. Als een variant op; ‘gratis als elders goedkoper’. Zo’n belofte zou supermarkten dwingen schappen beter bij te houden. Want toezicht voert de NVWA niet uit op de Wet Voedselinformatie.

Tip: check kratkaartje eerst

Het is namelijk best bedroevend gesteld met herkomstaanduidingen, zo blijkt uit een bescheiden steekproef. Nederlandse bloemkool die uit Spanje komt; Marokkaanse tomaten die uit Spanje komen. Het zijn maar twee voorbeelden uit een lange reeks die we constateerden bij het bezoeken van vijf winkels. De klant wil steeds vaker weten wat de herkomst is, maar kan het beste zelf controleren op de kratkaartjes of dozen of de herkomst wel klopt bij de winkelinformatie. Dat is opmerkelijk. Draai het eens om. Wat zou er gebeuren als telers dit soort fouten blijven maken? Houden ze dan hun klant of certificaat?

Dit is natuurlijk een lastige periode voor supermarkten. Het seizoen wisselt. Dat geldt dan ook voor herkomstlanden. Vaak zijn het meerdere herkomsten in zo’n seizoensovergang. Lidl neemt dan het zekere voor het onzekere: zijn bloemkool komt uit Spanje/Frankrijk/Nederland. Eigenlijk het hele jaar raak.

Verpakkingen beste informatie

Nu wordt het voor supermarkten om nog een andere reden lastiger. Ze moeten verpakkingen schrappen. En de verpakte producten hebben de beste informatie op etiketten. Die regels worden op verpakte producten vaak goed opgevolgd. Een voorbeeld: Op een mixverpakking paprika staat bij Aldi per kleur paprika de herkomst. Dit keer waren het drie herkomsten. Bizar natuurlijk, maar de informatie is in ieder geval correct en voldoet aan de wet Voedselinformatie. De kleine lettertjes op het etiket irriteren misschien, maar dat is toegestaan.

Het gaat dus vooral fout bij onverpakte producten, blijkt uit de rondgang. De schapkaartjes zijn vaak onjuist en Albert Heijn grossiert in deze fout in deze steekproef. Nu heeft Aldi een erg beperkt AGF-schap, dus kan er ook minder fout gaan.

Jumbo maakt het vooral bont met slordigheid in zijn schap. Haar biologische en gangbare courgettes liggen vrijwel naast elkaar. Ertussen in ligt nu de gele courgette, maar hoe kan je bij de kassa de juiste herkomst van je courgette aantonen?

Te hoge prijs

Als ik spruitenteler was, zou ik ook boos worden. Op de schapkaartjes staat een veel te hoge prijs per kilo, terwijl het zakje een pond bevat. De klant moet te veel moeite doen om de juiste prijs te vinden en zal het laten liggen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin