Doorgaan naar artikel

‘Versneld af van het gas’

We moeten versneld van fossiele brandstoffen af om Ruslands oorlogskas niet meer te spekken.

Dat zegt de Utrechtse energiehoogleraar Ernst Worrell in een opiniestuk in Trouw. In het stuk is zelfs sprake van bloedgas, dat ook bij u en bij mij door de leidingen komt. 

Ook al pompen we zelf bijna geen gas meer op, toch is Nederland met een afhankelijkheid van 20% van Russisch gas minder in de aap gelogeerd dan andere EU-landen. Echter, alles is relatief. Want als de kraan voor Russisch gas nu echt helemaal dicht zou gaan, dan treft dat de Nederlandse glastuinbouw midscheeps.

Van gas af, makkelijker gezegd dan gedaan

Dat ‘versneld van het gas af’ is natuurlijk ook snel gezegd, maar minder makkelijk gedaan. De Nederlandse glastuinbouw is herhaaldelijk – ook in het laatste regeerakkoord – als voorbeeld genoemd van een sector die voortvarend met de energietransitie aan de slag is gegaan. De glastuinders lopen met hun aardwarmteboringen en met Het Nieuwe Telen ook inderdaad voor de muziek uit.

Maar ‘onze verslaving aan aardgas’, zoals de energiehoogleraar het noemt, is meer dan 20 jaar na de lancering van Kas Als Energiebron ook onder het gros van de glastuinders onverminderd. Dat juist groente- en fruittelers al sinds 2014 aan den lijve hebben ondervonden hoe een harde kop Vladimir Poetin heeft, heeft daar toch maar weinig aan verholpen. De tuinbouw blaast zijn partijtje in de gaslobby richting Den Haag en Brussel nog steeds vrolijk mee.

De markt lost dit niet op

Nog steeds, tot nu? Is het nu dan toch echt een keer genoeg geweest, nu het gruwelijk en bloederig oorlog is in Europa? Ik zeg eerlijk, ik heb mijn gasfornuis en mijn gasketel voor de cv ook nog niet afgekoppeld. Vrijwillig versneld af van het gas, het kan goed ondernemerschap zijn voor wie er de investeringsruimte voor heeft. Maar voor de goegemeente van telers en burgers is steun van de overheid nodig. De markt lost dit niet op. Juist die markt was en is toch al bezig glastuinders de nek om te draaien.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin