Doorgaan naar artikel

‘Tomatenkas gegijzeld met ransomware’

Stelt u zich eens voor dat Russische trollen uw klimaatcomputer op slot zetten. Hoeveel losgeld heeft u over om uw teelt te redden?

Als er één agrarische deelsector is die al vóór de doorbraak van het internet doordrongen was van het belang van de computer, dan is het de tuinbouw. Al in de jaren 80 van de vorige eeuw liepen glastuinders rond met een pieper, die moest waarschuwen als de computer en daarmee de hele kas ‘op storing’ ging.

En toch staat cybersecurity en het weren van hackers en ransomware opmerkelijk laag op het prioriteitenlijstje van de tuinbouwondernemer. Laag genoeg voor zowel Groenten& Fruit, Priva en Microsoft Nederland als voor Greenport West-Holland om kort na elkaar een webinar te beleggen over dit onderwerp.

Risico blijft onderbelicht

Dat dit risico bij ondernemers onderbelicht blijft – niet alleen in de tuinbouw, maar in heel het MKB – heeft zeker niet te maken met de wetenschap dat niemand onder digitalisering uit kan. Dat weet iedereen, zelfs de grootste digibeet. En de meeste tuinders zijn helemaal geen digibeten en weten donders goed dat digitale data behalve ingewikkeld ook een enorme potentie in zich bergen.

Maar ook een enorm potentieel risico. Want als data miljoenen waard zijn, dan is het kapen van data dus ook een risico van miljoenen.

Computertaal én tuinbouwtaal spreken

Op beide webinars krijgen we zogenoemde digitalnatives voor ons, geboren en getogen in het digitale tijdperk, die ons gaan proberen te sensibiliseren, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Ons bewust maken van de bedreigingen, maar vooral van de kansen. We weten dat allemaal wel ongeveer, maar of we er ook echt de juiste en tijdige actie op ondernemen, hangt voor een belangrijk deel af van de manier waarop die ict-kampioenen behalve computertaal ook tuinbouwtaal kunnen spreken.

Zo eenvoudig is het. En tegelijk zo ingewikkeld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin