Doorgaan naar artikel

‘Boer Zoekt Vrouw bevestigt vooroordelen’

Voor de twaalfde keer zet Boer Zoekt Vrouw de camera’s op de land- en tuinbouw. Een scheef beeld van contactgestoorde mannen op niet altijd even representatieve bedrijven? Of een gratis feelgood-campagne voor de mooiste bedrijfstak van Nederland?

Communicatiewetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzochten dit al in 2008 en kwamen tot de slotsom dat het kijken naar Boer Zoekt Vrouw (BZV) de vooroordelen over boeren en tuinders alleen maar versterkt. Het roemruchte reallife datingprogramma was toen pas aan zijn derde seizoen toe, maar al een fenomeen. Het onderzoek was overigens beperkt van omvang: van alle miljoenen televisiekijkers ondervroegen de Nijmeegse onderzoekers er maar 162. Desalniettemin lijkt me dat de conclusies toen en nu gewoon kloppen.

Misschien wel de bekendste tuinder van BZV, Boer Geert promoot Groningse streekproducten. - Foto: Hans Banus

Misschien wel de bekendste tuinder van BZV, Boer Geert promoot Groningse streekproducten. – Foto: Hans Banus

500 kandidaat-boeren

Kijk maar naar wie er dit jaar uit een pool van bijna 500 kandidaat-boeren zijn uitgepikt door de producenten van het nog altijd mateloos populaire programma. Niet precies een dwarsdoorsnee van de professionele boer of tuinder. Dat is ook niet de bedoeling van Boer Zoekt Vrouw: uiteraard is hier de niet helemaal gelukkige, want onvrijwillig alleenstaande boer oververtegenwoordigd.

Maar ook qua type bedrijf dat langskomt is BZV niet per se representatief. Alleen al de veehoudster op Terschelling en de Zuid-Limburgse schapenherderin trekken de boel uit het lood. En twee koeienboeren met rare koeienrassen ook. De drie plantaardige telers maken dan wel weer wat goed.

Ook weer een glastuinder

Zowaar ook weer eentje met een kas, Joost de Brabantse potplantenkweker. Die bekent een strenge baas te zijn, met ‘een hoge lat’ voor zijn bedrijf en personeel. Dat zou een bevestiging kunnen zijn van een vooroordeel: bij tuinders moet je hard werken voor een niet per se al te vriendelijke baas.

Maar deze jongen kan ook het vooroordeel bevestigen dat het platteland een soort emotioneel en cultureel achtergebleven gebied is: hij heeft nog nooit een relatie gehad en nu alleen in de ouderlijke bedrijfswoning, waar sinds de jaren 90 niets meer is veranderd. Behalve dan dat de ouders ondertussen verhuisd zijn en naar het lijkt alle de gezelligheid hebben meegenomen.

Dramatisch verhaal

Bij witlofkweker Rob de Boer (48) uit Noord-Holland staat Yvon Jaspers samen lof te sorteren. Om even bij te komen van het dramatische verhaal over zijn achtjarige zoontje dat bijna het leven liet. We hebben daarvoor ook toch maar weer even snel te horen en zien gekregen hoe witlof nou eigenlijk groeit. Deze man – op de redactie van Groenten & Fruit bekend als de vriendelijkheid zelve – bevestigt heel andere vooroordelen: op het platteland wonen en werken mensen met een hart van goud.

Zingende kersenteler

En dan kersenteler Rob Janssen (51) uit het Gelderse Deest. Op deze man lijkt geen enkel vooroordeel van toepassing. Yvon staat er voor de vorm weer eventjes in de schuur wat kersen heen en weer te leggen, maar verder gaat het meer over het feit dat deze teler graag zingt en zichzelf daarbij op gitaar begeleidt. Wat dan bij de vrouwen die hij op het oog heeft niet altijd even goed valt.

Teler Rob heeft behalve kersen ook paarden, wat hem dan weer een stuk kansrijker maakt. Want paarden doen het goed in BZV, waardoor paardenhouders in de eindrondes van BZV zwaar oververtegenwoordigd zijn. Het nieuwe vooroordeel dat boeren altijd maar boos zijn, komt er sowieso even door in de pauzestand.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin