Doorgaan naar artikel

‘Ultieme openheid telers over ziektes en plagen’

Attentie en openheid over ziektes en plagen moeten beter in de voedingstuinbouw, stellen onderzoekers. Is een zogenoemd early warningsystem haalbaar?

Opnieuw ligt er een rapport over de sterktes en zwaktes van de voedingstuinbouw. Wageningen Economic Research is de auteur van Analyse van de landbouw en het landelijk gebied in Nederland: een SWOT-analyse. Ziektes en plagen ontbreken dan niet als paragraaf. ‘Het fytosanitaire bewustzijn en de kennis bij telers is echter een aandachtspunt, zoals ten aanzien van het ToBRFV-virus bij tomaat’, schrijven de onderzoekers.

Ketenbelang versus eigenbelang

Feitelijk is het een terecht punt, al ligt het iets complexer dan het zo gesteld is. De onderzoekers kijken naar het sectorbelang. ‘Welke ziekten en plagen komen in Nederland voor, en specifiek in de regio, en welke maatregelen kan de teler nemen om insleep op het eigen bedrijf en verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen’. De teler heeft een grote rol bij vroegtijdige signalering van ziektes en plagen en het nemen van passende maatregelen op het eigen bedrijf richting ketenpartners en tuinders in de omgeving, zo staat er.

Camera is game changer

Het sluit aan bij een proefballonnetje van Naktuinbouw eerder deze zomer. Met nieuwe systemen voor automatische detectie is een waarschuwingssysteem (early warning system) misschien niet eens zo ver weg. Er zijn nu al camera’s die drie dagen eerder dan een mens zien waar in een gewas een ziekte begint te ontwikkelen. Misschien dat je dan maar één plant hoeft uit te trekken of een klein plekje hoeft te behandelen. Als de consequenties van vroeg melden met die techniek beperkt blijven, is dat mogelijk.

Wakker liggen

Het lijkt niet zo futuristisch als het klinkt. Dat de mens beperkingen heeft in de waarneming, was al bekend. Als de scoutrobot dan zelf de melding doet in zo’n systeem, hoeft de teler er misschien ook minder van wakker te liggen. Al zal dat mogelijk een utopie blijken. Om zich te oriënteren kan die teler al kijken naar het meldsysteem voor voedselveiligheid, zoals RASFF en FoodCompass.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin