Olieprijs zakt weg door zorgen over corona

De olieprijs houdt geen stand en zakt weg, onder andere door de zorgen over het toenemen van de deltavariant van het coronavirus.

Ook de tegenvallende economische groei in de wereld, met name China en India, zorgen voor minder vraag naar olie en dus voor lagere prijzen. Daarnaast hebben verschillende andere landen nieuwe of stevigere maatregelen aangekondigd, waardoor er minder olie nodig zal zijn. Maandagmiddag krabbelde de prijs weer op, na zeven dagen van achtereenvolgende daling.

De vraagvooruitzichten zijn zeer onzeker vanwege het deltavariant. OPEC+ houdt de vraag in de gaten en komt begin september weer bij elkaar. Hoewel de productie al is afgesproken tot het einde van het jaar, is er altijd de mogelijkheid om dit aan te passen.

Elektriciteitsmarkt erg volatiel

De elektriciteitsmarkt was de afgelopen week erg volatiel, van relatieve lage tarieven aan het begin van de week, oplopend naar hoge tarieven aan het einde van de week. Het gebrek aan wind maar ook bewolkt en regenachtig weer, zorgen voor een verminderde opwek van wind en zonne-energie. Emissierechten, kolen en gas staan allemaal op een hoog prijsniveau, al deze factoren dragen bij aan de prijsvorming, met hoge elektriciteitsprijzen tot gevolg.

Sinds eind juli heeft de prijs voor CO2-emissierechten een stijgende trend te pakken. Vanwege het dure aardgas stijgt de vraag naar steenkool, maar steenkoolverbranding gaat met dubbel zoveel CO2-uitstoot gepaard als gasverbranding.

Gasprijs fluctueert

De gasprijs fluctueerde deze week flink. Oorzaak is de publicatie van verkeerde gegevens van een Russisch gasbedrijf. De gegevens wezen erop dat de nieuwe pijpleiding Nord Stream II al in gebruik zou zijn, wat niet het geval is. De aanvoer via deze nieuwe leiding is bijna 10% van de huidige gasstroom uit Rusland. De gasprijs ging daardoor fors naar beneden.

De komende week moeten vooral leveringen uit Rusland, maar ook de beschikbaarheid van LNG om de gasopslagen te vullen, de markt richting geven. Het tekort aan gas is nog niet opgelost en vooralsnog zijn de gasopslagen niet voldoende gevuld voor het winterseizoen begint.

Of registreer je om te kunnen reageren.