Doorgaan naar artikel

‘Welke telers hebben geen MIA ontvangen?’

De Milieu-Investerings Aftrek (MIA) is volwassen. De regeling bestaat sinds 2000 en is dus 21 jaar oud. Er is in die jaren voor maar liefst € 37 miljard geïnvesteerd en navenant afgetrokken.

Reden voor een feestje zou je zeggen. En taart voor alle vrienden van MIA. Dat zijn er nogal wat. Want zou er een teler te vinden zijn die in die afgelopen 21 jaar géén MIA heeft genoten? Vorig jaar was het nog eens een keertje extra druk, ook omdat er voor 2021 iets meer dan gemiddeld aan aftrekbare investeringen van de lijst werd afgevoerd.

MIA wil namelijk alleen ondernemers tegemoetkomen die een stapje harder lopen. En al die telers die PlanetProof-maatregelen nemen, dat is dan toch ineens te gewoontjes. Daar zijn zelfs de lagere aftrekpercentages nog te hoog voor.

Voorlopers worden beloond

Het principe van dit soort investeringsaftrekregelingen, zoals ook de Energie Investerings Aftrek (EIA) en de Vamil (de afkorting staat nog voor Vervroegde aftrek milieu-investeringen, maar feitelijk is het al een tijdje ‘willekeurige aftrek’, wat toch net wat anders is, het luistert nauw is het om belastingen en aftrek gaat!), is: wie voorloopt, die wordt beloond.

De voorlopers anno 2021 houden zich bezig met zaken als precisieteelt, maar ook kringlooplandbouw en biodiversiteit. Investeringen die hun terugverdienvermogen nog niet helemaal hebben bewezen, maar wél in lijn zijn met de beleidsdoelen van de regering. Die zijn dan aftrekbaar.

Mainstream vervangen door gekkigheid

Maar als eenmaal jan en alleman overstag is en zo’n investering volslagen mainstream is geworden, voert MIA deze af van de zogeheten Milieulijst. Om dan te worden vervangen door allerlei nieuwe gekkigheid. Nieuw zijn dit jaar: ‘de mogelijkheden voor winning van blad-eiwit uit agrarische (rest)stromen’ en ‘verwerkingsapparatuur voor algen, kroos of (zee)wieren’. Want ook de zogeheten eiwittransitie is hot, volgens MIA. Of wat te denken van ‘agroforestry met biodiversiteitsversterking tot doel’. Voor een prikkie leg je een voedselbos aan, vriendelijk terzijde gestaan door MIA en de Belastingdienst.

Groen Label, biologisch en klimaatcel

Wie het toch liever nog eventjes zoekt in het telen van ‘normale’ gewassen; de volgende soorten kassen of teelten komen in aanmerking voor de MIA en Vamil. Denk aan een Groen Label-kas, een kas waarin biologisch geteeld wordt en waarvoor een Skal-certificaat is afgegeven én ‘het telen van een gewas in een klimaatcel’. Da’s ook al gek genoeg.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin