‘Plafond gasprijzen lijkt bereikt’

Na weken van prijsstijgingen lijkt de gasmarkt het plafond te hebben bereikt.

Vorige week gingen de prijzen zelfs even flink omlaag. Dit was waarschijnlijk een gevolg van een combinatie van winstnemingen en de verwachtingen dat China zijn LNG-import zou kunnen verminderen. De vrees voor een gastekort voor de komende winter, aangewakkerd door lage voorraden, een sterke vraag en een lage gasstroom naar Europa dat het op de vraagmarkt lijkt af te leggen tegen Azië, heeft de gasprijzen wekenlang opgedreven.

Nord Stream 2

Tegenwicht voor de vrees voor schaarste zijn de positieve geluiden over de situatie van de Nord Stream 2. Volgens de laatste berichten zou de veel besproken gaspijpleiding eind augustus gereed kunnen zijn en nog voor het einde van dit jaar operationeel kunnen zijn. Voordat Nord Stream 2 echter vanuit Rusland rechtstreeks aardgas naar Duitsland kan leveren, moeten er nog wel hindernissen, zoals de certificering van de gaspijpleiding, worden overwonnen. Eventuele Amerikaanse sancties zouden dit proces ernstig kunnen vertragen.

Elektra blijft duur

Tegenvallende zonne- en windopwek houden de elektriciteitsprijs nog altijd op een hoog niveau, mede gevoed door de hoge gas en CO2-emissierechtenprijs. Op dagen met weinig wind en zon, zorgen gas- en kolencentrales voor de benodigde stroom, maar wel met een hoger tarief. De komende week gaat hier geen verandering inbrengen, zonnig zomerweer wordt er niet voorspeld en de wind geeft ook niet thuis.

Op 14 juli worden de voorlopige voorstellen bekend gemaakt voor de nieuwe Europese regelgeving voor de CO2-emissierechten. Ruim voor de bekendmaking van de plannen zijn deze al uitgelekt, het nieuws voor een langer afbouwplan deed de prijs voor emissierechten weer licht dalen, waar de prijs in de weken daarvoor juist weer was gestegen.

Olie: Opec wordt het niet eens

Het is de OPEC+ afgelopen week niet gelukt om nieuwe afspraken te maken over het verhogen van de olieproductie. De groep van olieproducerende landen had een voorstel gedaan om de productie te verhogen, maar de Verenigde Arabische Emiraten zijn hier niet mee akkoord gegaan. Voorlopig blijven de huidige afspraken staan en komt de OPEC+ in augustus weer bij elkaar.

De onrust zorgde ervoor dat de prijs voor een vat olie daalde op de oliemarkt. De vrees in de markt is nu dat olieproducerende landen toch meer gaan produceren nu de markt gunstig is. Dit zet mogelijk ook het bondgenootschap onder druk met alle mogelijke gevolgen van dien. In de Verenigde Staten daalde de afgelopen week de ruwe olie voorraden met zo’n 7 miljoen vaten en ondanks de verbeterde prijzen is de productie nog steeds niet verder opgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.