Doorgaan naar artikel

‘Rechtsgang Rob Baan kan alle telers helpen’

Rob Baan wil via de rechter de gratis groentelunch fiscaal aftrekbaar maken. De politiek geeft, net als in het btw-debat, nog geen thuis.

There’s no such thing as a free lunch. Aldus luidt een gevleugeld Amerikaans gezegde. Het wil zo veel zeggen als: om iets leuks te krijgen, moet je doorgaans iets anders leuks inleveren. En daar schiet je meestal dus niks mee op.

In het geval van de gratis lunch die Rob Baan al jaren geeft aan alle medewerkers van Koppert Cress is de ruil voor iedereen helder. Men levert de ongezonde kroketten en frikandellen met mayo in en krijgt er gezonde groente voor terug. Daar schiet je dus wel degelijk wat mee op.

Waarde gratis lunch is belast

Alleen de Belastingdienst ziet dat anders. Een gratis gezonde lunch staat namelijk niet op het lijstje van zaken en diensten, die werkgevers belastingvrij aan hun personeel mogen schenken. De waarde van die gratis lunches moet dus bij het belastbaar inkomen worden opgeteld en de medewerkers moeten daar dan belasting over betalen.

Na tevergeefs bezwaar te hebben gemaakt bij de fiscus, die kwam naheffen én beboeten, is Baan hierover naar de rechter gestapt. Want onbelast gratis veiligheidsschoenen ter beschikking stellen aan personeel, dat gevaar loopt op geplette tenen, mag wél. Het arbo-wettelijk principe dat daar aan ten grondslag ligt, dat zou volgens de Agrarisch Ondernemer van 2020 óók moeten gelden voor een gratis en onbelaste gezonde lunch met 250 gram groente erin.

Rob Baan ontving vier jaar geleden Klaas Knot en koningin Maxima op zijn bedrijf en vertelde trots over de gratis groentelunch voor medewerkers. De fiscus luisterde kennelijk mee.- foto: Ton van der Scheer

Rob Baan ontving vier jaar geleden Klaas Knot en koningin Maxima op zijn bedrijf en vertelde trots over de gratis groentelunch voor medewerkers. De fiscus luisterde kennelijk mee.- foto: Ton van der Scheer

Fiscale boost voor gezond lunchen

Zou die claim van Rob Baan tot aan de Hoge Raad overeind blijven, dan kan dat een geweldige boost geven aan gezond lunchen in bedrijfsrestaurants. Hoeveel werkgevers zullen immers niet in een lekkere en gezonde groentelunch willen investeren als ze daar hun medewerkers blij mee maken (gratis, dat scoort immers sowieso) én aantoonbaar fitter?

Werkfruit wel fiscaalvriendelijk

En de overheid erkent dat groente en fruit dat effect hebben, want ‘werkfruit’ dat de hele dag door gratis voor medewerkers voor het grijpen ligt, dat is wél belastingvrij. Hoe logisch zou het dan zijn, voor een overheid die met actief preventiebeleid zorgkosten wil drukken, om de uitzondering voor fruit en groente tijdens de lunch af te schaffen. Net zo logisch als een btw-maatregel om groente en fruit goedkoper te maken.

De politiek is ook daar nog lang niet uit. De Haagse rechtbank doet over enkele weken uitspraak. Of het daarna tot de Hoge Raad gaat komen zal nog moeten blijken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin