‘Gehinderd door gewaskennis?’

Crisissen leveren vaak innovaties op. Digitalisering van teeltbezoeken neemt in coronatijd een vlucht.

Nu ik noodgedwongen thuis in quarantaine ben, zijn de teeltbezoeken afgelopen week digitaal verlopen. De stand van de gewassen is overwegend goed, de oogst is net begonnen en daarmee is de grootste zorg weg. Hierdoor is het advies met een filmpje van het gewas en enkele foto’s goed te doen. Ervaring en de vaak al langere relatie met de teler dragen ook bij dat ik mijn werk goed kan doen.

Advies op afstand

Er zijn echter collega’s en telers die nog altijd het fysieke bezoek prefereren. Dat lijkt te maken te hebben met het kijken naar het gewas. Opmerkingen als: “Jij ziet vaak zaken die mij niet opgevallen zijn.” Zo klinkt het alsof de adviseur vooral een neus heeft voor die plaatsen waar iets afwijkt. Hoe kan dit ondervangen worden en er meer vertrouwen komen in advies op afstand?

Onze concurrenten zijn IT-experts in China, die vanachter hun computers advies geven

Ik heb ooit gezegd dat onze concurrent niet een ander Nederlands adviesbureau is, maar een IT-expert in China, die vanachter zijn computer advies geeft. Uit challenges georganiseerd door Wageningen UR in Bleiswijk is dit ook gebleken. De eerste prijs is telkens gewonnen door het team met IT-experts met amper gewaskennis. Dit zet mij aan het denken. Word ik niet geremd door mijn gewaskennis, onder het motto ‘zo doen wij het al jaren en dat gaat toch goed’?

Leuke discussies met experts TU Delft

Met de TU Delft loopt sinds dit jaar het project ‘Een optimale Softfruit Chain start bij de oogst’. Met enkele camera’s wordt naar de ontwikkeling van het gewas gekeken om de kwaliteit van de vrucht op het moment van oogst te kunnen beschrijven en dan een keten toe te wijzen bij deze kwaliteit. Het geeft nu al leuke discussie met de experts van TU Delft, niet gehinderd door gewaskennis!

Lees ook: Digitale revolutie autonome kas bestormt markt

Of registreer je om te kunnen reageren.