Doorgaan naar artikel

‘Formateur: back to the basics’

Na het debacle van ‘functie elders’ hoop je als plichtsgetrouwe burger dat het op enig moment onder de kaasstolp op het Binnenhof weer over de inhoud zal gaan.

Zoals: een snelle en verantwoorde route uit de coronacrisis, maar óók over het serieus werk maken van de energietransitie. Voor de nieuwe formateur is er meer dan genoeg werk aan de winkel.

‘Back to basics’

Je zult er maar aan moeten gaan staan: een versnipperd politiek stelsel met een palet aan partijen met onverenigbare wensen en een politiek systeem waar de ‘checks en balances’ niet goed meer werken. Toch zijn er in het verleden genoeg voorbeelden geweest waarbij formateurs onder het motto: ‘back to the basics’ tot iets moois zijn gekomen. Zou dat nu ook weer mogelijk zijn?

Investeren

Probleem is echter dat iedere partij wil ‘investeren’, maar bij de één gaat dat over het verhogen van sociale uitkeringen, bij de ander over geld stoppen in onderwijs en een derde heeft het over het bouwen van toekomstbestendige woningen en infrastructuur. In de volksmond is ‘investeren’ het doen van uitgaven nu, om daarmee opbrengsten in de toekomst te realiseren. Welke investering gaat ons de grootste bonus in de toekomst opleveren?

Energie

De coronacrisis heeft de noodzaak voor een duurzame en circulaire economie naar de achtergrond gedrukt. Dat betekent niet dat dit doel, tijdens de formatie, uit het oog verloren mag worden. Als je terugkijkt naar de historie is ‘energie’ de drijvende kracht achter onze economie en welvaartsstaat. Dus een toekomstige circulaire economie is niet denkbaar zonder duurzame energie. Biomassa, wind, zon en geothermie zijn onmisbare elementen in een circulaire economie, omdat ze bijvoorbeeld zorgen dat bedrijfsprocessen door kunnen gaan, zorgen dat er voldoende eten geproduceerd wordt en ervoor zorgen dat onze huizen warm blijven en van elektriciteit voorzien.

Geothermiebron

Een mooi voorbeeld van die nieuwe economie is de kwekerij van Leon en Menno Ammerlaan in Pijnacker. Met hun geothermiebron leveren zij niet alleen warmte aan hun kassen, maar ook aan appartementen, scholen, een zwembad en een sportcentrum. De planten die Ammerlaan kweekt, dragen bij aan een gezond binnenklimaat in veel Nederlandse huishoudens.

Het zou mooi zijn als de formateur, zodra hij met zijn werk begint, de komende maand even de tijd zou nemen om het Binnenhof te verlaten en een bezoek te brengen aan Pijnacker. Gewoon met een ondernemer praten over het begrip ‘investeren’ en weer snappen dat ‘Back to basics the way forward is’!

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Radbouw Vorage
Radboud Vorage

Ondernemer Geothermie Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin