commentaar

2 reacties

‘Farmers Defence Force op polderbaan’

Het vizier staat op 2 april. Goede Vrijdag is de deadline waarop er een plan moet liggen voor een beter verdienmodel voor boeren en tuinders.

De discussie volgt op de trekkeracties in december en de presentatie van het Farmer Friendly-plan van Farmers Defence Force (FDF). De organisatie legde dit concept bij koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op tafel. Kern van de boodschap: 3% van de supermarktomzet, ofwel € 1,3 miljard, moet bij boeren en tuinders terechtkomen.

Inmiddels is wel duidelijk dat die 3% eerder het karakter van een vertrekpunt heeft dan van een reëel doel

FDF, LTO Nederland en enkele grote bedrijven spraken elkaar een maand geleden voor het eerst in een koude schuur. FDF-voorman Mark van den Oever zette daar fors in. Inmiddels is wel duidelijk dat die 3% eerder het karakter van een vertrekpunt heeft dan van een reëel doel.

‘Fingers crossed’

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak typeerde eerder het simpele feit dat de zaak niet klapte al als een winstpunt. Van den Oever riep dinsdag nog ‘fingers crossed’ in een vlog op Facebook. De berichtgeving na afloop van het beraad gisteren is uiterst summier. ‘De supermarkten zijn op zoek naar een andere route’, meldt Van den Oever. Ofwel, CBL gelooft niet in het plan. CBL en LTO willen ook andere partijen, zoals LNV, in het overleg betrekken. FDF niet.

Geen vergadercircuit

FDF is met de aangehaakte partijen al op de polderbaan terechtgekomen, maar wil zeker niet in een vergadercircuit verzeild raken. Het past niet in de cultuur. Die ‘fingers crossed’ zijn dus nog wel even nodig. Niemand wil in dit dossier gezichtsverlies lijden.

Laatste reacties

  • P. Verschuren

    Die 3% is eigenlijk hetzelfde als een btw verhoging. Het geld gaat dan niet naar de staat, maar naar de boeren. Dan moet je nog wel even iets verzinnen dat die het niet steken in het verhogen van de grondprijs, dan schiet je er qua inkomen nog niets mee op.

  • Jeroen Verheul

    FDF kijkt niet alleen naar de eerlijke prijs voor boeren, maar volgens de berichten ook naar prijzen voor groente en fruit. Die 3% gaat dus ook over AGF-prijzen en dus telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.