weblog

‘Bekende namen in tweestrijd voor tuinbouwstem’

Wie het nog niet weet, kan de agrarische Kieswijzer proberen. Maar voor de tuinbouwstem wordt het weer geheid de bekende tweestrijd.

De laatste keer dat we op deze website vóór de verkiezingen de stemming in de tuinbouw peilden, was twee jaar geleden. Dat was voor de gemeenteraden van Nederland. Het CDA kwam er met 23,2% toch nog net als grootste uit, een neuslengte voor op de VVD met 22,5%. Op 3 eindigde – toen dé sensatie – Forum voor Democratie (11,6%) en op 4 de PVV (8,0%).

Hoe was het in 2017

In 2017, toen het om de Tweede Kamer, ging pakte in onze poll het CDA nog met beduidend grotere marge vóór de VVD plek 1: 42% tegen 21%. Dat had wellicht te maken met de felle strijd, die er toen ontbrandde tussen de Westlandse kandidaten voor CDA en VVD. Arne Weverling kwam namens die laatste partij daadwerkelijk in de Kamer, maar bij ons op de website maakte Karin Zwinkels het verschil. Zij werd vervolgens wethouder in de gemeente Westland, struikelde daar vervolgens op het dossier huisvesting arbeidsmigranten en wat nu: daar staat Jantine Zwinkels op plek 26 van de CDA-lijst. Jazeker, de dochter van.

Verkiesbare Westlandse kandidaten

Aangezien in een nieuwe regering het CDA bijna niet kán ontbreken en er dus wel weer een paar kandidaten als minister of staatssecretaris doorschuiven naar ‘Vak K’, kan die 26ste plek wel eens net goed zijn voor een zetel. ‘Bijna niet kán ontbreken’ klinkt in dit stadium van de strijd misschien wat prematuur. Maar aangezien PVV noch FvD serieuze coalitiekandidaten zijn, kan de VVD niet anders dan naar links kijken. En om niet met alléén maar rode en rozerode partijen te moeten gaan regeren, is het CDA voor de VVD een schier onmisbare bondgenoot.

In de VVD-gelederen overigens deze keer – ook zonder Arne Weverling – toch weer een rasechte Westlander: Peter Valstar. Op plek 21 is hij vrijwel zeker van een Kamerzetel. Maar voor wie zich niet wil verlaten op bekende achternamen en traditioneel sterke partijen, die kan natuurlijk altijd te rade gaan bij de agrarische Kieswijzer van Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.