weblog

‘Vederlichte televisie over groente- en fruitteelt’

Natuurlijk hebben tuinders wel belangrijkere zaken om zich mee bezig te houden. Zoals de eerst een stukje gedaalde, maar daarna omhoog schietende gasprijzen.

En Stef Blok, minister van Economische Zaken en Klimaat, die laat onderzoeken hoe consumenten en bedrijven geholpen kunnen worden. En de ondertussen nog steeds boven de vollegrondsgroenteteelten hangende dwingende regels van het concept zevende actieprogramma nitraatrichtlijn. En de zorgen die u zich nu al maakt over hoe het volgend jaar vermoedelijk nóg moeilijker wordt om voldoende arbeidsmigranten hiernaartoe te halen én ze allemaal volgens de regels gehuisvest te krijgen.

Positief tegengif tegen politiek gedoe

Allemaal heel belangrijk. Maar dan om een uurtje of zeven ’s avonds met het bord op schoot op de bank tv kijken naar BinnensteBuiten. Dat is dan toch een heerlijk positivistisch tegengif tegen al dat zakelijke en politieke gedoe.

Natuurlijk, als het bij dit vederlichte televisieprogramma over groente- of fruitteelt gaat, dan zijn het meestal meer dan kneuterige bedrijfjes waar Alain, Ramon en Nadia langsgaan. Maar waar anders dan hier werd er op nationale televisie nog melding gemaakt van de Nationale Groente- en Fruitdag?

Uit de hand gelopen moestuin

De cameraploeg van BinnensteBuiten ging ter gelegenheid van de tweede editie van de Nationale Groente- en Fruitdag, die dan weer past in de ook al zo weinig serieuze impactmakende Dutch Food Week, naar De Dorpstuin in het Friese Snakkerburen. Een uit de hand gelopen moestuin, al decennialang gerund door een op Wim de Bie lijkende Fries, die lyrisch vertelt over zijn kapucijners en zijn vrijwilligers.

Tja, toch net even wat anders dan al die jammerklachten, die alle kranten en tv-zenders gingen ophalen bij door het dure gas gedupeerde glastuinders.

Natuurlijk laat Groenten&Fruit in editie 22 bezorgde telers aan het woord. Blader vooral door naar pagina 38, waar een klein bedrijfje een nog kleinere teelt voor uitsterven behoedt. Rozenbottel. Een niche. En jawel, met vrijwilligers.

Of registreer je om te kunnen reageren.