Doorgaan naar artikel

‘Roller Coaster nog niet voorbij’

De laatste klanken van Top 2000 nummer 1, Roller Coaster van Danny Vera, klinken nog na. In meerdere opzichten belichaamt dit nummer het jaar 2020. De rit in de achtbaan lijkt ook nog niet voorbij.

Als de brexit al niet tot enorme handelsbelemmering in 2021 zorgt, doet de Covid-19-variant dit wel. Net voor kerst gaat het Verenigd Koninkrijk dicht, ‘brexit – deal or no deal’. Het doet er niet toe.

Lees ook: Agf-handel: ‘Brexit-deal is goed nieuws’

2020 is ontegenzeggelijk een raar jaar. Een jaar geleden blikte ik nog terug op de boerenprotesten. Heette 2019 een chaotisch jaar. ‘De traditionele lijnen in belangenbehartiging, polderen en reflectie zijn opgerekt, soms flinterdun geworden. Opportunisme, populisme winnen in het tijdperk van Twitter en Facebook aan kracht. Het is zaak om het vizier op markt, maatschappij en omgeving te houden.’

Die oproep geldt nog steeds. Maar corona heeft de wereld veranderd. Het virus heeft de wereld op slot gezet. Afzet stagneert, prijzen kelderen. Anderhalvemetersamenleving is het woord van 2020. Het zegt genoeg. Wie is de laatste persoon die u een hand hebt gegeven? En wanneer?

Grote verschillen tussen inkomens tuinbouwsectoren

Wageningen Economic Research raamt het gemiddelde inkomen uit land- en tuinbouwbedrijven in 2020 op € 54.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid, ruim een kwart minder dan 2019. De verschillen zijn groter. Het maakt veel uit of je aan de supermarkten of aan foodservice (horeca) levert. De glasgroentetelers verdienen met gemiddeld € 248.000 het meest. In de tomatenteelt is het minder. Maar vooral telers voor de foodservice hebben last van de lockdown. De vollegrond boekt met ruim € 94.000 een inkomensstijging van ruim 50%. De telers profiteren van de gestegen omzet bij supermarkten. Huisverkoop krikte de inkomsten echt op. Corona legt ook een druk op de arbeidsvoorziening. Werk, verblijf en transport van arbeidsmigranten vergen extra aandacht, én kosten.

Lees ook: Inkomen fruitteler hersteld na rampjaren 2018 en 2019

Terug naar bekende dossiers als gewasbescherming en energie

Hopelijk kunnen we ergens in 2021 corona achter ons laten. En kunnen we terug naar de bekende dossiers: gewasbescherming, energie, stikstof, plantgezondheid. Soms lastig, politiek gevoelig in een verkiezingsjaar, maar een verademing in vergelijking met een pandemie.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin