teeltgeluid

‘Late reactie op brexit’

Op 23 juni 2016 spraken de Britten zich in meerderheid uit voor de brexit. In 2017 werd ik gevraagd door the Institute of Horticulture (vergelijkbaar met ons Glastuinbouw Nederland) om een lezing te verzorgen voor hun leden over de gevolgen van brexit voor de Britse glastuinbouw. Er was een levendige discussie en men had terecht zorgen over de toekomst.

Eén van de conclusies van de aanwezigen was toen, dat zij de oplossing zochten in het meer samenwerken met onder andere Nederlandse ondernemers. Zonder hun kennis en kunde zouden zij nooit zelfvoorzienend kunnen zijn. Het liefst zag men Nederlandse ondernemers een (neven)vestiging openen op het eiland.

Strategische sessies

Daarna heb ik met diverse Nederlandse ondernemers strategische sessies gehouden, waarbij steevast de gevolgen van brexit voor de onderneming op de agenda stond. Ik refereerde dan altijd aan mijn lezing in Londen en de reacties van de Britse ondernemers. Maar bijna geen enkele ondernemer nam de gevolgen van de brexit serieus. Men kwam niet in actie.

Laat besef

Nu ze de beelden van lange rijen vrachtwagens voor de boot zien op tv, beseft men pas de impact. Wel een beetje laat! Als ondernemer houd je je bezig met je visie en strategie en besteed je weinig tijd aan alledaagse uitvoerende zaken. Of zijn we toch meer manager dan ondernemer?

Besteed uit

Een mooi voornemen voor 2021: besteed werkzaamheden beter uit aan het personeel en maak zo tijd en ruimte voor het echte ondernemen: het vormen van een visie en strategie. Uw mensen zijn blij met de verantwoordelijkheid en u bent beter voorbereid op zoiets als brexit.

Of registreer je om te kunnen reageren.