weblog

1 reactie

‘Boerenprotest gaat steeds meer over meerprijs tuinbouw’

Ook tuinbouw sluit aan bij gesprekken over winstdeling door supermarkten.

Hoewel er weinig smalspoortrekkers te zien waren bij de boerenprotesten, landt de boerendiscussie over een eerlijke prijs wel steeds meer in de tuinbouw. Niet gek, omdat supermarkten de beste winst halen uit AGF en over die winst de discussie juist gaat.

Tuinbouw aan tafel

Donderdag 14 januari is een gesprek gepland tussen supermarkten, horeca en andere kopers, overheid en land- en tuinbouworganisaties. Die tuinbouwinbreng is er duidelijk. Zo neemt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) via ZOOM deel aan dit overleg. De boeren van Farmers Defence Force (FDF) blijven wel heel duidelijk aan de bal, maar hun plannen voor een eerlijke-prijs-keurmerk ‘Farmer Friendly’ is ook op de tuinbouw gericht. Onder tuinders gaat een promotiefilmpje rond over het keurmerk met daarin een fruitteler die zijn oogst naar de winkel brengt en een schijntje krijgt.

Allemaal lid van een coöperatie

Alle boeren en tuinders die leveren aan Nederlandse supermarkten worden lid van een coöperatie als het aan FDF ligt. Daar worden enkele procenten van de supermarktomzet geïncasseerd als telersbeloning voor kosten voor bijvoorbeeld duurzaamheid. Er lijkt enthousiasme; in Duitsland en Frankrijk zijn al wel resultaten gehaald na protesten, al zijn dat kleine stapjes.

Korte lijnen met tuinbouw

Tuinbouw zit nu duidelijk aan tafel. Ook LTO-voorzitter Sjaak van der Tak is na zijn vertrek bij Glastuinbouw Nederland nu betrokken bij dit gesprek. De lijnen met de tuinbouw zijn nog altijd kort. Van der Tak kent de discussies over extra kosten voor waterzuivering of GlobalGap en PlanetProof uit de praktijk. Het gesprek over de eerlijke prijs komt daarmee de kant van de tuinbouw op. Het is de vraag of supermarkten zich laten dwingen tot dergelijke winstdeling. Of de hoge supermarktwinsten op AGF ook tot meer geld voor telers zal leiden, is dan weer een interessante vervolgvraag. Daar is de coöperatie dan weer voor.

Eén reactie

  • Joost Matijsen

    Waarom zou je de supermarkt hiermee lastig vallen? wij geven het toch zelf weg? De prijs wordt nog altijd bepaald door de laagste aanbieder!

Of registreer je om te kunnen reageren.