commentaar

‘Bont palet in ondernemerschap bij uitverkiezing’

Tuinder Rob Baan werd onlangs uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het jaar 2020.

Tuinder Rob Baan is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2020. Zijn bedrijf Koppert Cress levert 70 cressen, microgroenten en andere smaakmakers. Baan is winnaar van de 25e jaargang van de prestigieuze prijs. Volgens de jury is hij een winnaar in de buitencategorie. Een ambassadeur voor de land- en tuinbouw. Een ‘messias’ voor gezond eten.

Baan nam het op tegen kruidentelers, pluimveehouders en een melkveehouder; een bont palet aan ondernemers

Is hij niet het ‘gewone’ boeren- en tuindersvak ontstegen? Nee, in de kern doet hij waar elke ondernemer trots op is: productie van voedsel. Koppert Cress richt zich daarin op een niche in het topsegment. Maar elke keuze is goed, op voorwaarde dat voor het product een markt is.

Baan streed in de uitverkiezing tegen collega-kruidentelers Buysman, twee pluimveehouders en een melkveehouder. Een bont palet aan ondernemers dus. Dit is ook kenmerkend voor de boeren en tuinders die in de afgelopen 25 jaar bij de verkiezing voorbij trokken.

Wat hen drijft is ambitie, lef en volharding, duidelijk met een visie

Ondernemers in alle sectoren, uit alle regio’s, van klein tot groot, van super efficiënt tot een tikkeltje alternatief. Zij verschillen allen in keuzes, strategie, omvang en marktgerichtheid. Maar wat hen allen drijft is ambitie, lef en volharding. Zij hebben duidelijk een visie. Het succes was er niet altijd direct. Ieder heeft wel butsen en schrammetjes.

Jurytraject sterk veranderd

In de loop der jaren is het agrarisch ondernemerschap en daarmee het jurytraject veranderd. 25 jaar geleden telden vooral nog financiële en technische resultaten. Nu wegen milieu, marktgerichtheid, maatschappelijke impact en imago nadrukkelijk mee.

De uitverkiezing is het andere verhaal van de agrarische sector die de laatste tijd vooral de algemene pers haalt met protest, stikstof, sanering of corona. In de land- en tuinbouw zijn échte ondernemers actief.

Dit versterkt de oproep: geef ons ook de ruimte om te ondernemen

Mensen met een visie, met dadendrang. Ondernemers die inspelen op de marktwensen, ook al grote stappen zetten en forse investeringen aangingen op het gebied van duurzaamheid.

Het is goed dat enkele boeren en tuinders dit (willen) uitdragen. Opdat de burger ziet dat achter het beeld van trekkers echte ondernemers schuil gaan. En tegelijkertijd versterkt dit de oproep: geef ons ook de ruimte om te ondernemen!

Of registreer je om te kunnen reageren.