Doorgaan naar artikel

Wind mee voor windenergie

Met een derde windpark op zee stijgt het aandeel windenergie de komende jaren naar grote hoogte.

In het windenergiegebied Hollandse Kust (noord) wordt een derde subsidieloos windpark gebouwd. De planning is om in 2023 in bedrijf te gaan. Met de komst van dit windpark en het afronden de komende jaren van nog meer windparken op zee, kan het vermogen in 2030 oplopen tot 11 gigawatt. Dit zal over 10 jaar ongeveer 40% van de totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte zijn, dit wordt dan met windenergie geproduceerd. Hiermee zal naar verwachting het doel uit het Energieakkoord voor windenergie op zee behaald worden.

Stroommarkt slapjes

De markt voor CO2-emissierechten is tot rust gekomen. Vakantie in heel Europa kan hieraan debet zijn. Ook de oplaaiende Covid-19-besmettingen in Europa en verontrustende cijfers over de gekrompen economie zorgen dat de vraag naar energie afneemt.

Prognose: de kortetermijnprijs voor elektriciteit blijft laag door voorspelde zomerdagen. Voor de langetermijnprijs blijft het huidige niveau gehandhaafd, mits de markt voor CO 2 -emissierechten rustig blijft.

Daggas ‘piekt’ boven 5 cent

De Europese gasvoorraden zijn hoger dan gemiddeld en in combinatie met de lage gasprijs hoeft er geen LNG gas uit de Verenigde Staten worden ingekocht. De prijs voor daggas is vandaag voor het eerst sinds drie weken weer eens boven de 5 cent per kuub gekomen. Een opmerkelijk feit in een voor daggas stabiele periode.

Dit is een periode waarin de Verenigde Staten nog steeds verwoede pogingen doen om de al veel besproken gaspijpleidingen tussen Rusland en Europa met te boycotten. De Amerikanen zijn nog steeds bang dat Europa te afhankelijk wordt van gasimporten uit Rusland, gas is van een regionale markt naar een mondiale markt gegroeid en daarmee ook de prijsverschillen. In Europa moet LNG concurreren met het nog altijd goedkoper te produceren en transporteren gas uit Rusland.

Prognose: op de korte en lange termijn blijven prijzen op het huidige niveau. Een eventuele nieuwe besmettingsgolf van het coronavirus kan invloed hebben op de prijzen.

Rem op vraag naar olie

Het Energy Information Administration verwacht dat in het derde kwartaal een begin gemaakt wordt met het aanspreken van voorraden die zijn opgebouwd tijdens de coronacrisis. Het toenemende aantal coronagevallen en het sluiten van gebieden en landen, zet een rem op de vraag naar olie. De aangewakkerde vrees voor herstel van de olievraag is ook het stagnerende herstel van commerciële vluchten. Vorige week maakten de Verenigde Staten het nieuws bekend van de grootste olievoorraaddaling van 2020. Dit wordt vaak gevolgd door een prijsstijging, maar marktkenners plaatsten vraagtekens bij de waarde van deze voorraaddaling.

De Saudi’s hebben een geheel andere manier gevonden om hun olievoorraden te verminderen. Het overstappen naar gas en zonne-energie om zo in de enorme stroomvoorziening te voorzien, is weer zoals ze dat al decennia doen, ingeruild voor het verbranden van olie.

Prognose: olieprijzen gaan dalen, want naar verwachting verslechtert de vraag.


Medeauteur: Patrick van der Ende

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin