weblog

‘Het nieuwe wij in de tuinbouw’

David Luijendijk en Rob Baan zijn twee nogal uiteenlopende tuinders.

De een is biodynamisch tuinder die het drukke Westland verruilde voor een lapje grond en een kasje in Roelofarendsveen. De ander is een toonaangevende glastuinder in de nichemarkt van cressen voor de betere horeca, die het drukke internationale zaadvak verruilde voor een toonaangevend glastuinbouwbedrijf in het misschien nog wel drukkere Westland.

De een teelt rustig met de seizoenen mee zonder gas en zonder substraat. De ander teelt jaarrond onder led-lampen in teeltbakken onder glas, deels zonder daglicht.

Lees verder onder de foto

Rob Baan (foto) teelt jaarrond onder glas met led, David Luijendijk werkt in een heel ander segment: hij teelt op biodynamische wijze. - Foto: Peter Roek
Rob Baan (foto) teelt jaarrond onder glas met led, David Luijendijk werkt in een heel ander segment: hij teelt op biodynamische wijze. - Foto: Peter Roek

Food100: lijst van voedselveranderaars

De overeenkomst tussen dit duo is dat ze met zijn tweeën de tuinbouw vertegenwoordigen in de Food100. Een lijst van ‘voedselveranderaars’ en met zijn honderden kanshebber voor de mooie titel van Foodheld. Een en ander op touw gezet door ondermeer Slow Food Youth Network en Agri Food Capital en ondersteund door Rabobank en Food Valley.

De lijst staat verder boordevol met sympathieke boeren en boerinnen, horeca-ondernemers en collega-journalist bij onze zustertitels Boerderij en Food & Agribusiness Lydia van Rooijen. Kijk maar na op food100.nl/2020.

Lees verder onder het Facebook-bericht

Schijnbaar tegengesteld, toch allebei ‘gamechangers’

Zonder verder op de merites van dit soort lijsten en verkiezingen in te willen gaan, gaat het me vooral om dat opmerkelijke tuinbouwduo. Biologisch versus ‘gangbaar’ – hoewel dat voor Rob Baan een nauwelijks toepasselijk adjectief is. Lokaal versus internationaal. Korte keten versus kosmopolitisch.
Schijnbaar tegengestelden en toch allebei ‘gamechangers’ die met hun voorbeeld de tuinbouw een stapje of wat verder kunnen helpen naar een beter uitgebalanceerde toekomst. Het nieuwe wij. Lees daar ook over in het digitale magazine in het openingsartikel vanaf pagina 6 en in de boekbespreking op pagina 12. En bepaal zelf of u zich van harte bij dat wij-gevoel kunt aansluiten of dat u er een beetje balorig van wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.