laatste update:17 aug 2020

‘Zomerweer van invloed op kwaliteit groente en fruit’

Wisselende temperaturen zijn funest voor de kwaliteit en het uitstallen van groente- en fruitproducten.

Als de zomer aanbreekt en de temperaturen een voor mensen aangenaam niveau bereiken, geldt dat veelal niet voor groente- en fruitproducten. Elk product heeft zijn eigen optimale bewaartemperatuur. In de zomer is het een grotere uitdaging deze op peil te houden.

Gesloten koelketen

Vanaf het productiebedrijf worden de producten gekoeld en spreken we van een ’gesloten’ koelketen. Dat wil zeggen dat de temperatuur niet of zo min mogelijk mag schommelen. Wisselende temperaturen zijn funest voor de kwaliteit en het uitstalleven van de meeste producten.

Aan het einde van deze schakel zitten de retailers. Voor hen is het bewaken van een ideale temperatuur een hele uitdaging. Omdat elk product zijn eigen bewaartemperatuur heeft, is dat lastig te realiseren. Bij warm weer liggen hierdoor regelmatig producten in de supermarkt waarvan de kwaliteit tegenvalt.

De telers hebben er alles aan gedaan om een goede kwaliteit te leveren, maar eenmaal in de winkelschappen neemt de kwaliteit bij een verkeerde bewaartemperatuur snel af. Met als gevolg dat de consument besluit het product niet te kopen, wat de prijs kan beïnvloeden.

Gekoelde vitrines

De oplossing hiervoor is niet gemakkelijk. Wel kan de retailer producten die koeling nodig hebben, beter niet in schappen maar in gekoelde vitrines leggen. Of de voorraden in de schappen zo klein mogelijk te houden, wat wel extra werk voor het personeel betekent.

Matige kwaliteit ijsbergsla

De kwaliteit van de ijsbergsla is de afgelopen zomerperiode afgenomen. Door de explosieve groei is de vorm minder en zijn vaker beschadigingen en verkleuringen te zien. Bij glasgroente als paprika, tomaat, komkommer en aubergines is de kwaliteit over het algemeen goed. Daar doen zich geen grote problemen voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.