Doorgaan naar artikel

‘Korte keten een hype of niet?’

Rabobank, met Barbara Baarsma voorop, trekt keihard aan de korte keten. In de grote praatprogramma’s van NPO en RTL vertelt ze op het zwaartepunt van het coronavirus vol vuur over het nieuwe normaal. De korte keten is de enige weg. Zou een korte keten echt kunnen werken? Of is het Amsterdamse grachtengordelpraat?

Mijn eigen ervaringen met het begeleiden van korte ketens laat zien dat het nog niet meevalt om deze in Nederland rendabel te krijgen. De Proefschuur leek het goed te doen met een breed draagvlak, maar mist volume, net als veel andere initiatieven.

Dan naar websites die aanbod bundelen en zo de korte keten proberen te pushen? Flevofood komt op gang, met de Floriade en Amsterdam in de buurt als goede trekkers. Het blijft echter veel energie en tijd kosten om een korte keten ook rendabel te exploiteren. Dat zien we eigenlijk overal terug. Zo zijn er veel initiatieven te vinden van solisten en gebundelde krachten, zowel landelijk, provinciaal als regionaal.

Bij deze producten functioneert de korte keten het beste

De beste korte keten functioneert in het voorjaar met asperges bij de boer en op dit moment kersen en aardbeien. Deze bekende periodes trekken voldoende bezoekers om tijdelijke winkels in te richten en rechtstreekse afzet te realiseren.

Barbara Baarsma geeft als invloedrijk econoom in de Volkskrant (29 mei) aan ook geleerd te hebben van de crises: ‘De coronacrisis heeft mij geleerd dat sommige waardeketens te ver zijn geglobaliseerd. Vooral in de voedselketen zitten kwetsbaarheden waarvan averechtse effecten uitgaan. Ik was me daarvan onvoldoende bewust. Het wegvallen van buitenlandse vraag en de internationale handelsbarrières die door corona zijn opgeworpen, maken de export kwetsbaar.’

Distributie is het probleem

Dit brengt haar tot het inzicht dat lokale ketens belangrijk zijn. Nu hebben we in Nederland al helemaal geen tekort aan verse groenten en fruit. Er was en is ruimschoots voldoende aanwezig. De distributie had een probleem. Zo is het ook in landen waar veel armoede heerst. In de wereld produceren we genoeg voedsel, alleen komt het niet op de juiste plek.

Lees op Foodagribusiness.nl: Baarsma: corona legt kwetsbaarheid voedselketen bloot

De Nederlandse tuinbouw heeft door de jaren heen veel kennis en ervaring opgebouwd over efficiënt produceren in moeilijke omstandigheden op een klein stukje grond. Met deze kennis op zak helpen we veel landen hun voedselvoorziening op orde te brengen. Daar ligt wellicht ook onze kans. In Nederland moeten we strakke korte ketens inrichten, veel ervaring mee opdoen en die kennis weer exporteren gekoppeld aan de productietechniek.

Toch geen gordelpraat, maar een slim economisch vergezicht van Barbara?

Share this

Afbeelding
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin