weblog

‘Verduurzaming in samenhang’

Veel geothermieplannen zijn in de ijskast gezet, mede door de coronacrisis.

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik er ook al over in een blog: de overheid die wel ambities stelt op het gebied van verduurzaming, maar ook met beleid komt dat het de tuinbouw juist moeilijk maakt om te verduurzamen. Zeker met de huidige energieprijzen (mede dankzij corona) is het lastig om een goed alternatief te vinden voor de combinatie warmte en CO2. Zeker als de overheid bedrijven als Shell gaat verplichten om hun CO2 op te slaan in een gasveld onder de Noordzee.

Intussen zijn we een jaar verder en de situatie is niet verandert. Ondanks de lobby van de verschillende bedrijven die dit probleem duidelijk proberen te maken bij de beleidsmakers worden er nog geen aanpassingen in het beleid verwacht.

Geothermie

In glastuinbouwgebied in Tinte is de afgelopen maanden een aardwarmtedoublet geboord door Duurzaam Voorne. De komende maanden gaat er gewerkt worden aan het pomphuis en het transportnetwerk. Voor een efficiënt gebruik van de beschikbare geothermie is CO2 van essentieel belang. Wanneer gaat de overheid inzien dat dit van essentieel belang is en dat het de verduurzaming in de tuinbouw verder brengt? Gaat dit nog gebeuren voordat de eerste warmte wordt geleverd aan de bedrijven?

Zonde als ontwikkelingen stil komen te liggen

Er is nog veel potentie op het gebied van geothermie. Verschillende projecten zijn in ontwikkeling of er zijn plannen voor, maar veel van die plannen zijn in de ijskast gezet. De ontwikkelingen als gevolg van corona zijn daar mede oorzaak van. Een oplossing bieden voor de andere uitdagingen kan deze projecten verder helpen en weer meer potentie geven. Het zou toch zonde zijn als deze ontwikkelingen stil komen te liggen, zeker nu verschillende partijen het boren professioneel oppakken.

Hierbij een oproep aan de ministeries van Landbouw en Economische Zaken om gezamenlijk en integraal te kijken naar deze uitdagingen en met oplossingen te komen. Dat moet toch niet moeilijk zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.