weblog

‘Fietsend corso’ gaat ook al niet door

Het als alternatief voor het Varend Corso bedachte fietsen langs her en der in het Westland opgestelde sierstukken gaat ook al niet door. Kan dat het laatste woord zijn, Westlanders?

Het Westlands Varend Corso ging natuurlijk al niet door. Meer dan een half miljoen mensen samengeklonterd langs waterkanten in het Westland, Delft en Den Haag, dat is een evenement. En voor evenementen heb je een vergunning nodig, die in coronatijd absoluut niet wordt afgegeven. Hetzelfde geldt nu dus ook voor het, gedurende een lang weekend van 2 tot en met 5 juli, fietsen langs dan opgestelde kunstwerken gemaakt van bloemen, groente en fruit.

Burgemeester Arends deed nog mee

Het leek vorige week nog zo’n leuk idee. Westlands burgemeester Bouke Arends zag er op dat moment ook nog niet zoveel kwaads in. Hij werkte vriendelijk mee aan de tocht van één enkele corsoboot, waarmee corsovoorzitter Rob Baan hem een boeket bloemen kwam brengen.

Bouke Arends in gesprek met Rob Baan. Tot volgend jaar dan maar? - Foto: Arnaud Roelofsz
Bouke Arends in gesprek met Rob Baan. Tot volgend jaar dan maar? - Foto: Arnaud Roelofsz

Dat betekende echter niet dat op het gemeentehuis en misschien ook wel hogerop in de veiligheidsregio niet kritisch werd gekeken naar het plan voor een fietsend corso. Want dat zou toch net iets te veel op een georganiseerde fietstocht kunnen gaan lijken, met alle mogelijke drukte van dien. Afblazen dus. Je kunt als burgemeester dezer dagen niet voorzichtig genoeg zijn.

Spontane actie Westlandse bevolking

Dat is natuurlijk ook het lot van een corso-organisatie in een zo georganiseerde streek als het Westland. Je staat of valt met goed doortimmerde plannen, waterdichte draaiboeken en overal op voorbereide scenario’s. Het zou voor de onfortuinlijke organisatie daarom mooi zijn om in het lange weekend van vrijdag 3 tot en met zondag 5 juli getuige te kunnen zijn van een ongeorganiseerde, spontane actie van de Westlandse bevolking: geheel uit eigen beweging, privé en zonder de bedoeling drommen kijkers te trekken, en natuurlijk met inachtneming van de anderhalvemeterregels, zouden alle Westlanders die er die dagen op uit gaan, in bootjes, op fietsen, te paard of desnoods te voet zichzelf en hun voertuigen op die dagen kunnen opsieren met zo fleurig mogelijke kunstwerken gemaakt van bloemen, groenten en fruit.

Al was het maar via de socials

Al was het maar een extra fleurig T-shirt. Al was het maar op Facebook of Instagram. Al was het alleen maar om die toch al zo geplaagde corso-voorzitter Rob Baan een hart onder de riem te steken.

Om een beetje in de stemming te komen: het enige dat ons officieel nog rest van het Westlandse corso 2020: de uitzending van De Grote Tuinverbouwing op SBS 6 (17.00-18.30 uur). Ik zou zeggen: kijken en beseffen dat dat toch niet het laatste woord kan zijn?

Dit is toch wel het minste dat je als Westlander kunt doen. - Foto: ANP
Dit is toch wel het minste dat je als Westlander kunt doen. - Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.