Doorgaan naar artikel

Energieprijzen stabiel op laag niveau

Het aanbod aan gas loopt iets terug, maar blijft zeer ruim en zal weer stijgen zodra de prijs iets aantrekt.

Door het royale aanbod en de kleine vraag zijn de gasprijzen stabiel laag gebleven. Het aanbod is licht afgenomen, maar dit had geen invloed op de prijsvorming. Als de prijs van gas oploopt en de aanvoer van Amerikaans LNG zal toenemen, vlakt de prijsstijging weer af, verwachten analisten.

Rusland heeft afgelopen week wederom verklaard dat het de aanleg van de gasleiding Nord Stream II zal voltooien. Dit ondanks de extra sancties die Amerika Rusland wil opleggen als de gaspijplijn er komt. De aanleg van de leiding zal naar verwachting voor het einde van 2020 beginnen.

Qatar wil grootste worden in LNG

Het staatsoliebedrijf van Qatar heeft erg veel vertrouwen in de prijs van gas. Het bedrijf maakte onlangs bekend € 17 miljard te gaan investeren in LNG-tankers. Hiermee wil het bedrijf de enorme gasvoorraad van het land te gelde maken. Qatar is op Australië na de grootste producent van LNG en is van plan de grootste te worden.

Elektraprijs stabiel laag

De grondstoffen voor elektra zijn stabiel, waardoor de langetermijnprijs voor elektra ook stabiel is. Voor de daghandel zijn de onderliggende kosten van productie ook stabiel en royaal. Daardoor bivakkeert de prijs al geruime tijd stabiel op een laag niveau.

Engeland levert regelmatig veel elektra aan Nederland, hoewel de prijzen in Nederland ook al laag zijn. Reden hiervoor is dat de Britten drastisch minder verbruiken in de coronacrisis, waardoor het aanbod groter is dan het verbruik. De prijzen voor elektra in het Verenigd Koninkrijk zijn vaak negatief en afgelopen weekend was dat bijna zelfs een etmaal lang het geval.

Sluitingen energiecentrales voor onderhoud

Diverse energiecentrales sluiten op korte termijn tijdelijk voor gepland onderhoud. Er wordt uitsluitend noodzakelijk onderhoud gedaan. Al het minder urgente onderhoud schuift door vanwege de coronamaatregelen.

Opec verdeeld over productiebeperking olie

Deze week komen de Opec-leden en bondgenoten mogelijk bijeen voor overleg. Het overleg wordt mogelijk vervroegd om te bespreken of de olieproductiebeperkende maatregelen van kracht blijven of dat er meer maatregelen noodzakelijk zijn.

De afspraak was dat de Opec-leden in mei en juni per dag 10 miljoen vaten olie minder produceren. Voor juli zou de beperking worden afgezwakt tot 8 miljoen vaten minder per dag. Sommige leden zouden de beperking van mei en juni willen doortrekken, maar andere leden gaan gebukt onder de beperking en geven aan de olieproductie per 1 juli op te voeren.

Olievoorraad VS onverwacht groter

De Amerikaanse olievoorraad bleek afgelopen week tegen de verwachting in te zijn gestegen. De voorraad groeide met bijna 8 miljoen vaten. Als we dit wegzetten tegen de verwachting van een afname van bijna 2 miljoen vaten, dan is het verschil bijna 10 miljoen vaten.

Oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China kan prijsdruk veroorzaken. De landen verschillen van inzicht over de onafhankelijkheid van Hongkong. China zou gestopt zijn met de import van sojabonen en vlees uit Amerika.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin