weblog

‘Gezond eten, juist nu – met groenten en fruit!’

Heel Holland heeft de keuken weer ontdekt. Maar wat moeten we vandaag nou weer koken? De tuinbouwsector weet raad.

“Er is meer dan ooit aandacht voor alles wat groeit en bloeit.” Zo start de alweer heerlijk weelderig en gezond ogende tweede campagnevideo onder het motto: ‘Zorgt u voor elkaar? Zorgen wij voor uw groenten en fruit’.

De eerste video, die eind maart de sociale media op geslingerd werd, is in totaal liefst 3,5 miljoen keer bekeken. Dat was in de weken dat iedereen buiten adem voor zijn voordeur stond met toch voor alle zekerheid nog maar een laatste volgehamsterde boodschappentas met proviand.

Coronapaniek wat gezakt, maar ...

De druk is bijna twee maanden later aardig van de ketel, waar het de coronapaniek betreft. Maar in heel Europa zijn we vandaag ontegenzeggelijk méér met onze gezondheid bezig dan op 19 mei 2019.

Want netjes je groente en fruit eten is goed voor de weerstand: mocht het virus alsnog komen aankloppen, dan krijgt het op u net wat minder vat, dan op de hardcore fastfood-liefhebber.

Foodbloggers en tuinbouwvoorlieden

Dat roepen niet alleen onze tuinbouw-voormannen en -vrouwen en legio artsen, maar ook alle foodbloggers in koor. Het zal voor het GroentenFruit Huis en het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit dan ook niet zo moeilijk zijn geweest om er daar een paar van te strikken voor het vullen van het Ga Voor Kleur Weekmenu.

Van pompoenlasagne tot aspergequiche

Franceska Kookt (francescakookt.nl), Gezonde Dutchies (gezondedutchies.nl), Simone’s Kitchen (simoneskitchen.nl) en Brenda Kookt (brendakookt.nl) staan er nu mee op Veggipedia. Reuze handig: recept plus boodschappenlijstje voor de pompoenlasagne van Simone of de aspergequiche met zalm van Brenda.

De huisvrouw of -man van de oude stempel staat er zuchtend en hoofdschuddend bij. Maar de beginnende thuiskok kan het niet makkelijk genoeg worden gemaakt.

Inge kookt risotto

Ik red het zelf ook wel zonder dat het me uitentreuren is voorgekauwd. Inge kookt vanavond risotto en ik ben net bij de super geweest, waar de snijbonen, de biologische courgette en de trostomaten in de aanbieding waren. De risotto eerst een beetje aanbakken in een beetje olie, dan in ruim water met een bouillonblokje aan de kook, de groente snijden en erbij gooien, lekker door laten pruttelen onder af en toe roeren, totdat het is ingekookt tot een smeuïge hap. Mmmm, en heus niet alleen juist nu!

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.