weblog

‘Samen corona de baas ... Of niet’

We houden de moed erin, maar corona knaagt aan onze mentale gezondheid.

Gisteren deden we er nog alles aan op een toch nog best gezellige Koningsdag. Ook tuinders zetten hun meest oranje beentje voor. Zoals tomatenteler Kees Stijger, die 100 kilo oranje tomaten doneerde voor een Koningssoep, die door Humanitas bij geïsoleerde buurtbewoners in de Rotterdamse wijk Katendrecht werd rondgebracht.

Overheid en mentale klachten

Vandaag (dinsdag 28 april) is een overheidscampagne tegen mentale klachten tijdens de coronacrisis van start gegaan. Goed getimed op de eerste grijze regendag na zes weken vrijwel non stop zonneschijn. En goed getimed nu we langzaamaan balorig dreigen te worden van het bombardement met feelgood-spotjes en oproepen om vooral sámen op trekken tegen het virus.

‘Praat erover’

Met de boodschap: ‘Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover’ wordt aandacht gevraagd voor de psychische gevolgen van de corona-uitbraak. Op de radio en op sociale media worden praktische tips gegeven en worden mensen opgeroepen om erover te praten of hulp te zoeken als dat nodig is.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn wil met de campagne eraan bijdragen dat mensen deze periode mentaal zo goed mogelijk doorkomen.

Depressieve profvoetballers

In de stortvloed aan coronanieuws was u misschien ook al opgevallen dat profvoetballers nu onevenredig vaak worden getroffen door psychische klachten. Redenen om wél bij de pakken neer te gaan zitten zijn deze weken best talrijk.

Velen, vooral ouderen zijn bang besmet te worden en op de ic terecht te komen. Mensen die werkloos thuis zitten voelen, zich niet essentieel en misbaar.

En ondernemers die nog wel door mogen of moeten werken, zitten in de stress vanwege moeizame afzet van hun producten en diensten en vanwege alle maatregelen die de normale arbeidsefficiëntie lelijk in de weg zitten.

Naar de huisarts

Staatssecretaris Blokhuis licht de campagne toe: “Mensen die meer last hebben van psychische klachten, of die niet lekker in hun vel zitten in deze periode moeten weten dat ze niet alleen zijn. Er komt nogal wat op ons af en het is niet vreemd dat mensen zich daardoor somber of gespannen voelen. Het belangrijkste is om erover te praten. Met je familie, je partner of je vrienden. Ik wil mensen ook oproepen om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben.”

Tips en hulplijnen

“Met deze campagne willen we duidelijk maken aan mensen die hiermee te maken hebben: je bent niet alleen. Maar we willen ook praktische oplossingen aandragen om deze periode ook mentaal zo goed mogelijk door te komen.” Die tips komen tot ons allen via oude en nieuwe media. Op Rijksoverheid.nl staan meer praktische tips en verwijzingen naar hulplijnen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.