commentaar

‘Noodfonds voor schade coronacrisis is pleister’

Je kunt van minister Carola Schouten van alles vinden, maar niet dat zij de land- en tuinbouw in deze coronacrisis aan zijn lot overlaat.

Bovenop het generieke noodpakket van 7 april, maakt het kabinet € 650 miljoen vrij voor extra steun aan fritesaardappeltelers, siertelers en specifieke sectoren in de voedingstuinbouw. Het is serieus geld. De bewindsvrouw houdt de mogelijkheid open om later ook eenden- en kalverhouders bij te staan.

Lees verder onder de foto

Archieffoto van 20 maart: Minister Schouten doet boodschappen bij een groentespeciaalzaak in Den Haag. - Foto: ANP
Archieffoto van 20 maart: Minister Schouten doet boodschappen bij een groentespeciaalzaak in Den Haag. - Foto: ANP

Het geld is hard nodig voor de sectoren. In de sierteelt is de klap het grootst. Buitenproportioneel is deze ook voor de tuinbouwbedrijven die hun afzet volledig op de horeca hadden ingericht. Vooral voor deze laatste groep pakt de lockdown zuur uit. Zij gelden veelal als voorbeeldbedrijven voor een exclusief marktsegment, korte keten en hoog prijsniveau. De voorwaarden zijn overigens pittig, met maximaal 49% van de schade, tot een maximum bedrag.

Lees ook: Switchen van horeca naar supermarkt

De fritesaardappeltelers krijgen 40% van de gemiddelde prijs van september 2019 tot en met februari 2020. Volgens PotatoNL was deze € 0,14 per kilo.

Noodfonds houdt bedrijven voor even overeind

Laat het duidelijk zijn, het noodfonds is geen luxemaatregel. De bedrijven schieten er in deze crisis fors bij in. Het houdt hen voor even overeind. Het is eerder een pleister voor een gitzwarte prognose voor de economie.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een diepe recessie. De wereldeconomie ziet eruit als een slagveld. Na Italië (-9,1), Spanje (-8) is Nederland een van de grootste slachtoffers, met 7,5% daling. In voorgaande crises gold veelal dat de land- en tuinbouw er nog begenadigd vanaf kwam. Immers, mensen moeten toch eten! De coronacrisis is anders.

Saamhorigheid nodig in strijd tegen recessie

Rabobank voorspelt dat de omzetdalingen in de land- en tuinbouw lang na zullen ijlen, soms tot in 2021, Ook hier loopt de sierteelt voorop met -70% in het tweede kwartaal en nog altijd -40% in het derde kwartaal. Bloembollenbedrijven hebben tot in het vierde kwartaal last van lagere omzetten, volgens de prognose tot -15%.

Zwaar weer dus voor de land- en tuinbouw. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Met de strijd tegen het virus is saamhorigheid in de strijd tegen de recessie nodig. En ook hier heeft ieder zijn rol: overheid, banken, bedrijfsleven én agrarisch ondernemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.