weblog

‘Westlandse anti-corona-actie te groot succes’

Een Westlands samen-tegen-corona-initiatief bleek toch niet te kunnen. Het ging ten onder aan te veel goed gedrag en onverwacht wangedrag.

Op de Facebook-pagina en website fietsenvoormijneten.nl houdt Marja van der Ende sinds een paar jaar een overzicht bij van groente- en fruitstalletjes bij Westlandse tuinders. De gedachte is dat iedereen die rechtstreeks bij de tuinder vers geoogste groente wil kopen en ook wel van een rondje fietsen houdt, die twee zaken makkelijk kan combineren.

Toestroom te massaal in coronatijd

Maar wat al die tijd een onschuldig initiatief was, dat ondertussen navolging vond in drie andere regio’s in Nederland, kán nu ineens niet meer. Want de toestroom van fietsers was de afgelopen week te massaal, ook bij de stalletjes op de speciaal in de coronatijd in het leven geroepen Facebookpagina fietsen voor mijn bloemen. Niet alleen botste dat met de regel dat we 1,5 meter afstand moeten bewaren en niet mogen samenscholen, ook was er een flinke toename van producten meenemen zonder te betalen.

Ook was er een flinke toename van producten meenemen zonder te betalen

Achteraf makkelijk praten

Dus zijn beide Facebook-groepen sinds dit weekeinde tijdelijk ‘in lockdown’ gegaan. Het is tegelijkertijd een voorbeeld van ‘goed bedoeld’ en achteraf misschien toch niet zo verstandig. Want bij een aansporing om iets te doen voor noodlijdende streekgenoten, in dit geval vooral de bloementuinders, had achteraf – makkelijk praten – meer rekening moeten worden gehouden met een iets te groot succes.

Dat met dat te grote succes óók een toename van wanbetalers gepaard zou gaan was misschien iets moeilijker te voorspellen. Maar het is voor elke tuinder die producten aan huis verkoopt in onbemande stalletjes, een bekend verschijnsel. Dat verschijnsel weet dus zelfs dwars door een goededoelenactie heen te breken.

Wie heeft er niet wat extra blikvoer ingeslagen en dan ook maar wat extra verse groente en pasta?

Wet van de grote getallen

Het toont de eeuwige geldigheid van de wet van de grote getallen. Dat bleek al bij het hamsteren. Wie heeft er niet wat extra blikvoer ingeslagen en dan ook maar wat extra verse groente en pasta? Allemaal een heel klein beetje hamsteren en de schappen zijn leeg.

En nee, niemand ging massaal naar het strand: je gaat er immers maar met zijn tweeën heen, misschien nog met een paar kinderen achterin de auto.

En nu dan even een ommetje naar groenteautomaat ’t Kommaatje, dat mag toch nog en zal zo’n storm toch niet lopen? We zijn nu eenmaal sociale kuddedieren, met nu en dan trekjes die soms net iets minder sociaal uitpakken.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.