‘Virussen en protocollen’

Dit keer is het niet een nieuw virus in de tomaten maar een mensenvirus dat onze gemoederen bezighoudt.

In de tuinbouw weten we allang hoe gevaarlijk virussen kunnen zijn. We hebben protocollen en desinfectiemiddelen om verspreiding tegen te gaan. Een plant genezen van een virus is echter nog nooit iemand gelukt. Het betekent opruimen van de besmettingshaard.

Coronavirus

Nu het coronavirus rondwaart in de wereld blijkt dat wij deze protocollen voor de mensen niet hebben. Alle landen gaan hier verschillend mee om. Het is verbazingwekkend hoe een ogenschijnlijk onschuldig virus, of de angst daarvoor, de wereld(economie) kan ontkrachten. In Rusland gaat men hier (vooralsnog) heel anders mee om dan in ons land. Tijdens mijn laatste reis waren op Schiphol alle winkels gesloten. Het vliegveld lag er verlaten bij. Aangekomen in Moskou werd mijn temperatuur opgenomen maar verder was er niets veranderd. Daarentegen is Kazachstan een maand gesloten voor alle reizigers.

Een tijdje geleden las ik een boek over een hoogbegaafde terrorist die het gevaarlijkste virus dat ooit bestaan heeft, het pokkenvirus, kunstmatig kon maken en zo modificeerde dat er geen antistof meer voor was. Gelukkig was dit fictie en werd het virus dat hij verspreid had via antigriepvaccinaties onderschept door de CIA. Pokken is een virus dat onherroepelijk leidt tot een tragische dood.

Aanpak coronavirus

Als we goed nadenken hebben we nu te maken met het grootste probleem van de toekomst. De wereld wordt niet bedreigd door milieuproblematiek of oorlogen maar door virussen en bacteriën al dan niet opzettelijk verspreid. Complotdenkers vragen zich nu af: was corona al een uitprobeersel van iemand of kunnen we werkelijk nog zo verrast worden door de natuur? In ieder geval is er werk aan de winkel voor onze wetenschappers en politici.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.