hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier

laatste update:10 mrt 2020

Olieprijs stort in

De Opec is het niet eens geworden over productiebeperking. Met de zorgen rond coronavirus heeft dat voor een prijsval van de olieprijs gezorgd.

De koers van olie daalde afgelopen weekend zeer hard als gevolg van een mislukt Opec-overleg in Wenen. Voor een positief overleg was de instemming van Rusland nodig om de productie van olie verder te beperken. De productiebeperking zou noodzakelijk zijn door tegenvallende vraag naar olie als gevolg van het coronavirus. Rusland gaf al eerder aan niet verder te willen beperken en van dat standpunt weken ze ook niet af. Saoedi-Arabië heeft geen goed woord over voor het besluit van Rusland en kondigde aan, als tegenreactie, de productie nu juist fors te gaan verhogen.

Levering aan China

Ook verlaagde Saoedi-Arabië de leverprijzen per vat ruwe olie aan China per direct met circa 6 dollar en ze zouden bereid zijn om de prijs nog verder te verlagen tot 10 dollar per vat ruwe olie. Saoedi-Arabië is duidelijk bezig met een machtsgreep op de oliemarkt.

De scherpe daling van de olieprijs kan een bedreiging zijn voor de financiële levensvatbaarheid van de schalie-olieproductie in de Verenigde Staten (VS), wat een ondermijning is van de machtspositie van VS-president Trump.

Lees verder onder de afbeelding.

Bron: ANP
Bron: ANP

Gasprijs zal wel volgen

Afgelopen week is de gasprijs van zowel voor de korte als de lange termijn een fractie gestegen maar dit mag verder geen naam hebben en wordt gezien als een rimpel in een zijwaartse koersbeweging. De vrees voor de negatieve gevolgen van het coronavirus hangen boven de markt. Door de sterke daling van de olieprijs afgelopen weekend is het zeer aannemelijk dat de gasprijs hierin ook mee zal gaan. De gasprijs reageerde afgelopen week al licht op de dalende olieprijs en zal dit de komende week nog verder blijven volgen.

Vraag blijft slap door zacht weer

Wat ook mee helpt zijn de weersverwachtingen. Deze worden mild ingeschat waardoor de vraag slap blijft en het aanbod sterk. Door de vraaguitval in China steeg de aanvoer van LNG naar Europa naar volumes die niet eerder genoteerd zijn.

Uit cijfers bleek dat de vraag mondiaal toenam, evenals het aanbod en dan met name die van LNG. Er worden elk jaar steeds meer LNG-schepen afgeleverd aan vervoerders om zo het toenemende aanbod te kunnen verwerken.

Stroom met diepe dalen in vraag

De dagprijzen zitten nog altijd in een lage trend met per dag redelijke verschillen in de koers, mede als gevolg van een grillig verloop van vraag en aanbod. Wellicht ervaren we de komende jaren een nog grilliger verloop van de dagkoersen als Duitsland maatstaf voor Nederland is. In Duitsland zijn de pieken te vergelijken met Nederland maar de dalen zijn dubbel zo diep doordat ze meer afhankelijk zijn van elektra opwek met zonnepanelen en windmolens. De prijzen voor de lange termijn bleven redelijk stabiel.

Veiling Britse CO2 rechten

De eerste veiling van Britse CO2-emissierechten heeft plaatsgevonden. Er was vanuit gegaan dat de markt het grote aanbod niet goed zou kunnen verwerken en hierdoor zou verslechteren, maar dit bleek mee te vallen. Insiders gaan er vanuit dat toekomstige veilingen hierdoor ook niet voor dalingen zullen zorgen.

De prijs van kolen lijkt alleen nog maar te kunnen dalen gezien de geringe vraag naar deze brandstof. De vraaguitval heeft niet alleen te maken met de uitbraak van het coronavirus in China, de vraag in Amerika en Europa is eveneens aan het afnemen gezien de cijfers van 2019.

Hernieuwbare elektriciteit

In 2019 is in Nederland 18% meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. In 2018 bedroeg de toename 11%. Vooral de elektriciteitsproductie uit zonne-energie nam in 2019 toe. Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS over hernieuwbare elektriciteit. De productie van stroom met zonnepanelen nam toe, van 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019. Dat is een stijging van ruim 40%, die direct verband houdt met de toename van de opgestelde capaciteit van zonnepanelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.