weblog

‘Maak een stap voorwaarts naar kringlooptuinbouw’

Kringlooplandbouw. Het lijkt erop dat dit beleid van Schouten geheel aan de tuinbouw voorbijgaat.

Minister Carola Schouten kan zomaar de geschiedenisboeken ingaan met het woord kringlooplandbouw achter haar naam. Net als het kwartje van Kok nog steeds een begrip in Nederland. Toch lijkt het of haar beleid geheel aan de tuinbouw voorbijgaat. Zou dat komen door het woordje ‘landbouw’. Ik ben er niet gerust op. Speurend in de stukken van het ministerie, WUR, TNO, PBL en allerlei andere nuttige websites op dit gebied brengt je telkenmale terug bij de dierhouderij en de visserij.

Recycling

Kunnen we dat zien als een compliment? De Nederlandse tuinbouw en zeker die onder glas zijn al goed bezig met recycling, beheersen van afvalstromen, Kaderrichtlijn Water, verbinding met de burger, terugdringen van uitstoot, et cetera. De tuinders doen er nog een schepje bovenop in de zoektocht naar duurzamere alternatieven voor het jaarlijks ruimen van de kassen, recyclen van potten, hergebruik van materialen, zo kan ik nog wel even doorgaan.

De stikstofpuzzel gaat de tuinbouw beleidsruimte kosten

Het is de minister echter menens en onder druk van stikstof en PFAS een belangrijk dossier op het ministerie. Het ontwarren van de stikstofpuzzel met alle beleidskeuzes en daarmee budgetkeuzes van dien, gaat de tuinbouw beleidsruimte kosten. Hoe meer geld er nodig is voor de veehouderij, hoe minder er beschikbaar is voor andere sectoren. Afgelopen periode hebben we met het ODE gezien hoe het in de tuinbouw kan vergaan. In het verleden losten onze bestuurders deze zaken op tijd op. Nu echter andere dossiers belangrijker worden, gaat dat niet meer lukken. Veel stromen gaan ook bij elkaar komen, onder het mom van klimaat rijgen de verschillende dossiers zich aaneen. Mee huilen met de wolven in het bos zet geen zoden aan de dijk over het missen van dit voordeel.

Floriade

Het is nu nog belangrijker om gezamenlijk een doel te creëren voor de toekomst. Hoe kan de tuinbouw de minister helpen haar problemen op te lossen? Het is bijna 2022, het jaar van de Floriade. Altijd een groots moment om met vergezichten te komen. Het klinkt nog ver weg, maar over 22 maanden is het al zover. Welke visitekaartje geeft de tuinbouw af? Waar kan elke tuinder straks ja tegen zeggen als alternatief voor de huidige problemen? Of sukkelt de tuinbouw gewoon verder naar de volgende teleurstelling? Zet de ODE uit je hoofd en maak een stap voorwaarts naar de kringlooptuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.