weblog

‘Leve de Postcodeloterij!’

Boeren en tuinders mopperen wel eens over de Postcodeloterij, maar met ‘Janny’ maken ze veel goed.

Ik let niet altijd even goed op. Er kwam deze week een rood kartonnen poststuk van de Postcodeloterij binnen. Met daarop ‘Alstublieft, uw cadeau!’. Zag eruit als een dunne versie van die jaarlijkse Voordeelagenda die we allemaal elk najaar krijgen. Gáááp.

Daarnet scheurde ik het karton los en daar keek Janny van der Heijden me aan, u weet wel, bekend van ‘Heel Holland Bakt’. Dat ze een bord met rauwkost in haar handen houdt, nee, eerlijk, ik zag het niet. Zuchtend vermoedde ik recepten voor taarten en koekjes te zullen aantreffen, die ik zelf nooit zal gaan bakken.

Maar toen sloeg ik het boekje open. En kijk nou eens:


  • 'Kleurrijk eten om van te smullen', hoe blij zal het Nationnaal Actieplan Groenten en Fruit daar niet van worden! - foto: Ton van der Scheer

    'Kleurrijk eten om van te smullen', hoe blij zal het Nationnaal Actieplan Groenten en Fruit daar niet van worden! - foto: Ton van der Scheer

  • En fruit als toetje, ik haal mijn dagelijkse dosis wel, - foto: Ton van der Scheer

    En fruit als toetje, ik haal mijn dagelijkse dosis wel, - foto: Ton van der Scheer

Tja, de boeren blijven boos, want de Postcodeloterij doneert ook aan Wakker Dier. Maar bij de telers van groente en fruit kunnen de mensen van deze loterij weer een potje breken. En Janny ook. Want kijk haar eens staan op pagina 2. Een slanke den is ze geworden. En dat komt natuurlijk ook door al die groente en al dat fruit in al die kleurtjes.

In haar voorwoord gaat het over fair en een eerlijke prijs voor ‘de boer’ en over niks weggooien of verspillen en zelf koken. Binnenin blijkt het toch ook nog gewoon over kaas, kip, kabeljauw en gek genoeg ook over koffie te gaan, dus vega of zelfs vegan hoeven we van Janny niet te worden.

Vanavond eten wij spruitjes met walnoten en cranberryboter hoor. Met in plaats van boter plantaardige margarine. Want planten zullen de wereld redden, ook van virussen en – je zou het bijna vergeten – klimaatverandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.