Doorgaan naar artikel

Gasprijs onder druk door ruime aanvoer

De prijs van gas voor de korte en lange termijn stonden afgelopen week onder druk en daalde licht. Vraag naar olie neemt af, mede door de uitbraak van het coronavirus.

De aanvoer van aardgas voor de kortetermijnmarkt is royaal voor zowel pijplijngas als LNG. De prijs voor de lange termijn daalde mee met de olieprijs.

Voor de langere termijn wordt verwacht dat de gasconsumptie in de wereld fors door zal groeien Dat blijkt bijvoorbeeld uit de plannen van Saudi Aramco om binnen 10 jaar de op 2 na grootste LNG-producent van de wereld te worden. Gas is schoner dan de huidige mondiaal gebruikte brandstoffen waardoor mondiaal de CO2 uitstoot beteugeld kan worden. In Nederland hebben Shell en Gasunie plannen om groene waterstof te gaan produceren met elektra die opgewekt zal worden met windmolens, waarmee ze de grootste ter wereld willen worden. Deze groene waterstof is ten opzichte van gas next level en voorlopig wellicht nog te duur om serieus te nemen.

Elektriciteit goedkoop door wind

De kortetermijnprijzen van elektriciteit hebben veel voordeel van het nog steeds ruime aanbod van wind, waardoor er veel elektra geleverd wordt door windmolens. Wel neemt de onbalans in het net toe, omdat de wind nou eenmaal niet altijd even hard waait. Tennet heeft hiervoor een mooie oplossing achter de hand in de vorm van gascentrales met een vermogen van ruim 5.000 MW welke direct ingezet worden als de wind verwacht of onverwacht ineens gaat liggen, waarmee tekorten worden opgevangen als de vraag hoog is.


Lees verder onder de foto.

Het blijft waaien en stroom blijft dus goedkoop. - Foto: ANP

Het blijft waaien en stroom blijft dus goedkoop. – Foto: ANP

Emissieprijs CO2

De langetermijncontracten zijn afgelopen week licht gedaald door een daling van de onderliggende grondstoffen inclusief de gedaalde CO2-emissieprijs. De emissieprijzen stonden onder druk, nadat bekend werd dat de Britse rechten begin maart geveild zullen worden. Omdat de markt hier al enigszins vanuit gegaan was, bleef een sterke daling hierdoor uit.

Afname aantal rechten CO2

Het aantal rechten neemt elk jaar af om zo de uitstoot van CO2 terug te dringen, zo zijn er tussen 2015 en 2020 circa 6 miljoen minder rechten voor Nederlandse bedrijven beschikbaar gesteld. Door het terugdringen van de CO2-uitstoot zullen er jaarlijks ook minder rechten noodzakelijk zijn waardoor de Europese Unie genoodzaakt zal blijven om het aantal rechten af te laten nemen om zo de druk er goed op te houden.

Olie laag door lage vraag

De vraag naar olie neemt af waardoor de prijs fors daalde. De vraag neemt af door afvlakkende groei van de mondiale economie en sinds enkele weken wordt deze ontwikkeling versneld door de uitbraak van het coronavirus.

Saoedi Arabië probeert uit alle macht de andere olieproducerende landen te bewegen om minder olie te produceren om zo de prijs op een hoog niveau te behouden. Rusland heeft afgelopen 2 jaar ingestemd met een productiebeperking, maar geeft tot op heden geen gehoor aan de nieuwe roep van Saoedi Arabië om nog verder te snijden in de productie.

Overleg Opec

Deze week is er een gepland overleg van de Opec-leden. Na dit overleg zal er meer duidelijkheid komen over de te volgen strategie van deze olieproducerende landen.

In Amerika nam de voorraad afgelopen week wederom toe, ondanks dat het aantal in gebruik zijnde oliebronnen en olieplatforms in aantal circa 20% afnam in een jaar tijd.

Lees meer over het coronavirus

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin