Doorgaan naar artikel

‘Energiemarkten bereiken bijna de bodem’

Alle energieprijzen zijn en blijven laag en dagprijzen elektra waren zelfs weer even negatief.

De weersomstandigheden zijn dermate gunstig dat de prijs voor daggas nog altijd laag is, ondanks dat het afgelopen weekend kouder was dan voorgaande weken. Er was een redelijk aanbod van zon en wind waardoor er weinig vraag naar gas is geweest voor de productie van elektra. Doordat de prijs van CO2-emissie laag is wordt er zelfs al iets meer kolen gebruikt voor de opwek van elektra ten opzichte van gas. De prijzen voor langetermijngas zijn op een soort van bodem aangekomen, wellicht volledig gebaseerd op de koers van olie.

Geen gepland onderhoud door coronavirus

Normaal gesproken worden in de zomerperiode geplande onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Deze kunnen momenteel geen doorgang vinden, omdat dit de kans op besmetting door coronavirus van onderhoudsmensen te groot is. Ook is het vanzelfsprekend dat er elk jaar ongepland onderhoud plaatsvindt, meestal op momenten dat de prijzen laag zijn. Reden hiervoor is dat hiermee het aanbod verminderd en zo de prijs omhoog gaat. Nu is het afwachten of er dit jaar ook nog ongepland onderhoud gaat plaatsvinden. Die kans lijkt dit jaar klein, onder druk van het coronavirus.

Elektriciteit te geef

De dagprijzen staan zwaar onder druk en zijn afgelopen weekend voor sommige uren negatief geweest. Het is een combinatie van vraag en aanbod waardoor de prijs zo laag is. De prijs voor de langetermijncontracten is niet veel in beweging geweest. Nadat kort geleden de prijs van CO2-emissie een forse duikeling heeft gemaakt, is de prijs van elektra ook gedaald. De CO2-emissieprijs is inmiddels redelijk stabiel, zo ook de prijs van elektra. Zolang de uitstoot van CO2 laag is als gevolg van het coronavirus, bestaat de kans dat de koers nog verder kan wegzakken doordat de noodzaak om rechten in te kopen steeds kleiner wordt.

De Nederlandse elektriciteitsconsumptie is op werkdagen met 10% gedaald als gevolg van de corona-maatregelen. Dat blijkt uit berekeningen gebaseerd op cijfers van het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (Entso).

Olieprijs vindt bodem

In grote lijnen heeft de olieprijs voor zolang het duurt een bodem gevonden rond € 25 per vat ruwe Brent olie. Het lijkt er echter op dat de vraaguitval nog verder zal toenemen als gevolg van het coronavirus. Vandaag de dag worden per dag miljoenen vaten olie meer geproduceerd dan er vraag is.

De bedoeling van Saoedi-Arabië en wellicht ook Rusland is dat ze proberen om de Amerikaanse schalie-olie een halt toe te roepen. De Verenigde Staten profitren al twee jaar van de productiebeperkingen van de Opec+-leden. De twee Opec+-leden kunnen een periode van lage prijzen verteren maar de commerciële schalie-olie producenten hebben niet zo’n lange adem. Indien de schalie-olieproductie inderdaad aan het kortste eind trekt en de Opec+-leden hebben weer de zeggenschap over de markt, dan kan de prijs stijgen. Een stijging kan ook tijdelijk zijn omdat dit perspectief biedt aan nieuwe investeerders in schalie-olie.

IEA: corona mag schone energie niet bedreigen

Het internationaal energieagentschap (IEA) heeft onlangs aangegeven dat het van het grootste belang is om schone energie centraal te stellen in economische stimuleringsplannen tegen de coronacrisis. De wereld mag niet toestaan dat de huidige crisis de inspanningen omtrent de energietransitie in gevaar brengt, aldus IEA. Grootschalige investeringen om de ontwikkeling, inzet en integratie van schone-energietechnologieën – zoals zonne-energie, wind, waterstof, batterijen en CO2-afvang – te stimuleren, moeten een centraal onderdeel zijn in de plannen van regeringen, omdat dit een dubbel voordeel met zich meebrengt. Te weten: het stimuleren van economieën en het versnellen van de overgang naar schone energie.

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin